SDS uputio novi Nacrt Zakona o sukobu interesa

SDS uputio novi Nacrt Zakona o sukobu interesa

Klub SDS-a uputio je u skupštinsku proceduru novi Nacrt zakona o sprečavanju sukoba interesa jer, kako je kazao Vukota Govedarica poslanik SDS-a u NSRS, dosadašnji zakon ostavlja široke mogućnosti za zloupotrebu.

“To što je predsjednik najveće političke organizacije nakon izbora rekao da više neće biti moguće obavljanje duplih funkcija, kao sto se kasnije ispostavilo, nije bila istina. Nakon 2015. godine, usljed najezde preletača, pokrenuta je praksa dijeljenja funkcija i to se nastavilo do danas”, objašnjava Govedarica.

Mi smo, kako kaže, dobili situaciju u kojoj se postojeći zakon ne poštuje, da Vlada i vladajući rade kako žele.

“Vlada ukida pojedine odredbe postojećeg zakona, čime ga prilagođavaju sebi. Zakon koji mi predlažemo je sveobuhvatan i on proširuje nadležnosti u smislu sukoba interesa. Nosioci izvršnih funkcija i druga imenovana lica moraju da eksplicitno budu definisani i kategorisani na način da ne mogu istovremeno obavljati funkciju i u izvršnoj i u zakonodavnoj vlasti”, kaže Govedarica.

Zakonom koji predlaže SDS, za kršenje propisanih odredbi predviđene su novčane kazne do 30 hiljada maraka.

“Najbolji primjer sukoba interesa jeste direktor IRB-a Dražen Vrhovac, koji je u Skupštini glasao za Vladu koja ga je postavila za direktora, da bi on kasnije izvještaj o radu IRB-a podnosio Narodnoj skupštini, odnosno sam sebi”, objašnjava Govedarica.

(BN)  Foto:BN

CATEGORIES
Share This