Rat u Ukrajini, 597. dan – UN pozivaju na hitan prekid upotrebe kasetne municije u Ukrajini; Ruski napadi na Avdejevku četvrti dan

Rat u Ukrajini, 597. dan – UN pozivaju na hitan prekid upotrebe kasetne municije u Ukrajini; Ruski napadi na Avdejevku četvrti dan

Rat u Ukrajini – najnovije vijesti:

  • UN pozivaju na hitan prekid upotrebe kasetne municije u Ukrajini

Ujedinjene nacije pozivaju na hitan prekid upotrebe protivpješadijskih mina i kasetne municije u Ukrajini, izjavio je zamjenik visokog predstavnika UN za razoružavanje Adededži Ebo na sjednici SB UN.

– Vesti o upotrebi protivpješadijskih mina i isporučivanju i primeni kasetne municije u Ukrajini izazivaju veliku zabrinutost. U ime visokog predstavnika pozivam na momentalan prekid upotrebe te nehumane vrste oružja koja ima teške humanitarne posljedice – rekao je Ebo.

Ukrajinska kontraofanziva počela je 4. juna, a tri mjeseca kasnije ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da Kijev nije ostvario uspjeh ni na jednom pravcu. Prema podacima sa početka oktobra, pokušaji napada Ukrajinu su koštali više od 90.000 vojnika koji su poginuli ili ranjeni u borbama.

U međuvremenu su SAD konstatovale da će se kontraofanziva ipak „rasteći na mnogo više mjeseci“ i počele su da isporučuju Oružanim snagama Ukrajine kasetnu municiju.

  • Ruske snage četvrti dan napadaju kod Avdejevke, ukrajinska vojska tvrdi da odolijeva

Ruske snage napadaju kod Avdejevke, a ukrajinska vojska poručuje da uspjeva da odbije napade. Ukrajinski general je rekao da su intenzivirane borbe na sjeveru istočnog fronta, da su se ruske snage pregrupisale i da napadaju u pravcu Kupjanska. Krimski most obnovljen 18 dana pre roka, saobraćaj otvoren u sve četiri trake.

Rusko pregrupisavanje na krasnolimanskom pravcu

  • Krimski most obnovljen 18 dana pre roka, saobraćaj otvoren u sve četiri trake

Krimski most koji je oštećen u napadu ukrajinskih snaga u julu, otvoren je danas u sve četiri trake.

Potpredsjednik ruske vlade Marat Husnulin rekao je da je most obnovljen 18 dana prije predviđenog roka.

„Dobre vijesti od putara! Osamnaest dana prije roka u potpunosti su obnovili Krimski most i otvorili saobraćaj u sve četiri trake. Čitav posao obavljen je za manje od tri mjeseca. Za to vrijeme demontirana su dva oštećena luka i podignuti novi. Za oba luka bilo je potrebno 534 tona metalnih konstrukcija. Za asfaltiranje je upotrebljeno više od 600 tona asfaltnog betona“, napisao je Husnulin na Telegram kanalu.

  • SAD: Sjeverna Koreja isporučila Rusiji više od 1.000 kontejnera vojne opreme i municije
SAD tvrde da je Sjeverna Koreja isporučila Rusiji više od 1.000 kontejnera vojne opreme i municije za rat u Ukrajini.

Portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće Džon Kirbi rekao je da SAD vjeruju da sjevernokorejski lider Kim Džong Un traži sofisticirane ruske oružane tehnologije u zamjenu za municiju kako bi ojačao nuklearni program Sjeverne Koreje.

„Rostec“ je isporučio ruskim trupama seriju Zemledeliye (Zemledeliye), sistemskog kompleksa za daljinski kontrolisano deminiranje, prije roka. Zemledeliye uključuje borbeno vozilo na šasiji 8×8, transportno-utovarno vozilo, kao i transportno-lansirne kontejnere sa tehničkom municijom.

  • Oborena dva drona iznad Crnog mora, u blizini Sočija
Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su njegove snage u subotu ujutro oborile dvije ukrajinske bespilotne letjelice iznad Crnog mora u blizini južnog letovališta Sočija.

Gradonačelnik Aleksej Kopajgorodski rekao je da nema žrtava i štete i da je situacija pod kontrolom.

  • Ukrajinski general: Ruske snage se pregrupisale, napadi ka Kupjansku
 Borbe duž sjevernog dijela istočnog fronta su se “značajno pogoršale“ posljednjih dana rekao je komandant kopnenih snaga Oleksandar Sirski, koji je bio u posjeti ukrajinskim trupama u toj oblasti.

Rekao je da su se ruske snage pregrupisale nakon što su pretrpile gubitke i da sada napadaju oko sela Makijevka i ka gradu Kupjansku.

Sirski je dodao da ruske snage izvode „desetine“ napada svakog dana, ali da su ukrajinske trupe bile spremne da su se držale.Krimski most obnovljen 18 dana pre roka, saobraćaj otvoren u sve četiri trake

  • Žestoke borbe kod Avdejevke
Ukrajinski Generalštab saopštio je da ruske snage napadaju u pravcu Avdejevskog regiona, ali bezuspješno.

„Naši branioci su odbili oko 20 neprijateljskih napada u oblastima naselja Avdejevka, Keramik, Tonenkoje, Severnoje, Pervomajskoje, Netajlovo, Donjecka oblast“, saopštio je Generalštab.

Vitalij Barabaš, načelnik gradske vojne uprave, rekao je ukrajinskoj nacionalnoj televiziji da ruske snage imaju značajne rezerve osoblja i opreme.

„Avdejevka je potpuno u plamenu. Pucaju, koristeći sve što imaju. Bolnica je ponovo pod vatrom, kao i administrativna zgrada i volonterski centar“, rekao je Barabaš.

Avdejevka predstavlja industrijsko srce Donbasa.

Ruševine u Harkovu

ISTOK

CATEGORIES
Share This