Već stižu krivične prijave! Počeo je progon novinara zbog kritičkog stava

Već stižu krivične prijave! Počeo je progon novinara zbog kritičkog stava

Posebno opasna situacija za sve koji kritički izvještavaju o radu zvaničnika i instiutcija, nastala je i zbog političkog uticaja na rad pravosuđa, kažu novinari.

Za nešto više od mjesec dana od stupanja na snagu izmjena Krivičnog zakonika Republike Srpske kojim je kriminalizovana javna riječ, podneseno je šest krivičnih prijava za klevetu. Postavlja se pitanje da li su na ovaj način političari ili drugi pojedinci već poslali poruku novinarima da ih čeka progon u slučaju iznošenja slobodnog i kritičkog mišljenja?

Nedugo nakon kriminalizacije javne riječi, već stižu krivične prijave pojedinaca širom Republike Srpske, međutim iz okružnih tužilaštava ne otkrivaju detalje jer se kako navode, radi o otvorenim predmetima.

„Dakle, već se vidi ta neka tendencija da se radi što je bio osnovni motiv usvajanja ovih izmjena – da se pravi pritisak na medije, da se smanji kritička misao, da se smanji namjera medija da preispituju sve ono što bi moglo da bude sporno za neku javnu ličnost. Kao što znate u izmjenama se tretira da nema pronošenja porodičnih okolnosti – znači nemojte pitati za nepotizam i za namještanje poslova porodici kumovima i tako dalje“, navodi urednik „Nezavisnih novina“ Sandra Gojković-Arbutina.

Podnesene krivične prijave, kaže Gojković – Arbutina, jasna su poruka novinarima i medijima.

„Mislim da će svako ko ima bilo kakvu moć ili mehanizam u rukama stalno koristiti Krivični zakonik da uvede autocenzuru, da smanji broj medija.“

Posebno opasna situacija za sve koji kritički izvještavaju o radu zvaničnika i instiutcija, nastala je i zbog političkog uticaja na rad pravosuđa, kažu novinari, pa su rijetki tužioci koji će se voditi interesom građana i javnosti kod postupanja sa ovim prijavama.

„Međutim, kad vi ne znate odakle napad dolazi i kad vam nije jasna ta pravna situacija jer vas, podsjećam, da i zbog istine objavljene možete da odgovarate – mene čudi da je do sada samo šest prijava podneseno, ne znamo šta će tužioci reći. Mislim da je to mala brojka i da ćemo se tek suočavati sa posljedicama tog zakona“, naveo je urednik portala „Buka“ Aleksandar Trifunović.

Zbog brojnih i opravdanih kritika na izmjene zakona, pravni tim koji je angažovala medijska zajednica nedavno je predao Ustavnom sudu Republike Srpske inicijativu za ocjenu ustavnosti izmjena Krivičnog zakonika kojima se kriminalizuje javna riječ.

„Prosto naš Ustav ne predviđa krivični progon za klevetu. Dakle, predvidio je naknadu štete ali krivični progon smatra određenom vrstom cenzure koja je zabranjena. Shodno tome, mi smo ocijenili da vlasti Republike Srpske kada su donijeli ovaj sporni zakon su prekršili sva ona načela legalnosti, proporcionalnosti, svrsihodnosti uopšte“, jasna je advokat Jovana Kisin-Zagajac.

Iako tužilaštva ne otkrivaju detalje o podnesenim prijavama, portal Kapital je nedavno objavio da je  prvu prijavu podnio upravo Kabinet predsjendika Srpske Milorada Dodika, koji je 2022. godine prvi najavio kriminalizaciju javne riječi.

Iz Dodikovog kabineta su negirali ove informacije, međutim u istom tekstu priznaju da su obavijestili policiju da se na internetu pojavio izmišljeni Dodikov snimak i da je zatraženo da MUP djeluje u skladu sa ovlašćenijma.

(BN)

CATEGORIES
Share This