Rat u Ukrajini, 555. dan – Stravični gubici VSU u Zaporožju i na donjeckom frontu; Ukrajini stižu abramsi

Rat u Ukrajini, 555. dan – Stravični gubici VSU u Zaporožju i na donjeckom frontu; Ukrajini stižu abramsi

Rat u Ukrajini – najnovije vijesti:

Dvije ukrajinske bespilotne letilice napale su ruski grad Kurčatov u Kurskoj oblasti u blizini koga se nalazi nuklearna elektrana. Vlasti Kijeva saopštile su da ukrajinska prestonica planira da izgradi još utvrđenja zbog rizika od ruskog napada. Sa druge strane, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je Zapad stao na put žitnom sporazumu, potvrđujući da će se ruski i turski predsjednik, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, uskoro sastati.

 • Zaporoški pravac: Bezuspešni napadi elitnih 82. i 46 brigada VSU, čak 10 aviona uključeno u borbe (MAPA)

Na zaporoškom pravcu, kao i posljednja dva mjeseca, glavne borbe su se odvijale južno od Orehova, gde su se Oružane snage Ukrajine, poslije neuspješnog juriša na Rabotino, koncentrisale na Verbovoje-desantne brigade i 46. brigade marinaca napale su selo uz podršku artiljerije. U nekom trenutku su čak uspjeli da se približe zapadnoj periferiji, gde ih je pokrila artiljerija Oružanih snaga RF.

Ukrajinski padobranci su se povukli, a jedinica koja je učestvovala u borbama odbila je da ide u još jedan juriš i napustila je svoje položaje.

Ujutro 1. septembra, napad je nastavljen sa snagama nekoliko odreda, ali ovoga puta Oružane snage Ukrajine nisu mogle ni da se približe Verbovoju. Napredovanje je ponovo zastalo.

U ovom slučaju je zanimljivije koliko aktivno letilica VSU radi na ovom dijelu fronta. U protekla 24 sata zabilježeno je deset aviona Su-25/27 i MiG-29 iz vazduhoplovnih baza Mirgorod, Kanatovo i Dolgincevo, koji su napali ne samo liniju fronta, već i dubinu fronta duž Moločanska i Tokmaka sa HARM projektilima i MALD mamcima.

Osim toga, civili se prisilno evakuišu iz naselja Stepnogorsk, Jegorovka, Preobraženka, Novopavlovka i Guljajpolje. I ako to nije iznenađujuće u predgrađu Orehova, onda se Guljajpole izdvaja od onoga što se dešava i ukazuje na moguće aktiviranje Oružanih snaga Ukrajine u ovoj oblasti.

Groblje tehnike VSU u rejonu Rabotina iz ukrajinskog ugla

 • Najvažnije iz brifinga MO Rusije: Strahoviti gubici VSU u bitkama u Zaporožju i Donbasu

Kijev je izgubio više od 1.000 vojnika u pravcu južnog Donjecka za nedelju dana, u pravcu Donjecka 2.385, a na Zaporoškom pravcu više od 960 vojnika;

Ruska vojska je za nedelju dana odbila 44 napada ukrajinske vojske u pravcu Zaporožja i Donjecka;

Uništen je 281 ukrajinski dron, kao i 29 ukrajinskih dronova tipa aviona u zapadnim oblastima Rusije;

Prema svjedočenju zarobljenih vojnika 123. brigade teritorijalne odbrane, veći dio vojnika ukrajinske vojske odbija da obavlja zadatke forsiranja Dnjepra jer se plaše odgovora ruske vojske;

Na ovom pravcu za nedelju dana protivnik je izgubio oko 230 vojnika, uništen je 31 automobil i 19 artiljerijskih oruđa;

Crnomorska flota je preuzela kontrolu situacije u akvatoriji Crnog mora. To je omogućilo 29. i 30. avgusta snagama Crnomorske flote da spriječe pokušaj desanta jedinica za specijalne operacije ukrajinske vojske na obale Krima kako bi izvršile terorističke napade. Avioni pomorske avijacije uništili su četiri vojna broda i oko 50 ukrajinskih vojnika;

Lovci Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije i sredstva protivvazduhoplovne odbrane su tokom nedelje oborili četiri ukrajinska aviona i jedan helikopter;

U pravcu Hersona je ukrajinska vojska za nedelju dana izgubila 230 vojnika, a u pravcu Krasnog Limana 540 vojnika. Ruska vojska je uništila važne ukrajinske vojne objekte i tehniku;

Uz pomoć PVO Rusije i sredstava radioelektronske borbe oboreno je 35 projektila „hajmars“, šest avionskih bombi JDAM, pet raketa „harm“ američke proizvodnje, protivbrodska raketa „neptun“ i raketu S-200.

Uništena i dignuta u vazduh oprema neprijatelja. Pretpostavimo da je kao rezultat započete panike BMP-1 naletio na oklopni transporter M113, negdje na frontu.

 • VSU ispalila više od 560 lasetnih bombi na civile

Ukrajinske snage su od početka avgusta na teritoriju DNR ispalile preko 560 komada kasetne municije NATO kalibra 155 milimetara, saopštilo je predstavništvo republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja povezanih sa ratnim zločinima Ukrajine.

Uslijed granatiranja ukrajinskih snaga, od 1. januara ove godine u DNR je poginulo 55 civila, uključujući šestoro djece. Za isti period ranjeno je 198 ljudi, među kojima i 19 djece.

 • Ukrajinska kasetna bomba ubila dijete 

Šestogodišnja djevojčica je poginula kada su ukrajinske snage gađale tržni centar „Donjeck siti“.

 • Ukrajinci pokušali da uđu u Rabotino

Ukrajinske jedinice pokušale su jutros da iz pravca sjevera uđu u Rabotino, ali su pretrpili velike gubitke i odustali od ofanzive, rekao je v.d. gubernatora Zaporoške oblasti Evgenije Balicki.

 • Kijev dobija još „ejbramsa“

Kijev će dobiti 10 američkih tenkova „ejbrams“ sredinom septembra, piše „Politiko“ pozivajući se na neimenovanog predstavnika Pentagona. Tenkovi se trenutno nalaze u Njemačkoj i kada se završi remont biće prebačeni u Ukrajinu.

Kako se navodi, zapadni zvaničnici se nadaju da će im ta tehnika omogućiti da steknu prednost u kontraofanzivi.

SAD su Ukrajini obećale ukupno 31 tenk „ejbrams“.

 • Poginulo dete (10) nakon granatiranja sela

Gradonačelnik Gorlovke Ivan Prihodko rekao je da je prilikom ukrajinskog granatiranja sela Golmovski ranjeno 10-godišnje dijete.

 • Isporuke lovaca neće pomoći Kijevu

Isporuke lovaca F-16 neće pomoći Kijevu da dramatično promijene situaciju na bojnom polju, smatra bivši predsjednik vojnog komiteta NATO, glavni inspektor Bundesvera Harald Kujat.

– Da li postoji oružje uz čiju pomoć bi Ukrajina mogla da promijeni svoju stratešku poziciju? Sve do sada isporučeno oružje bilo je navodno ono koje može da preokrene situaciju, tenkovi, haubice, sve je bilo takvo oružje. Sljedeće što treba da promijeni stanje stvari su lovci F-16… naravno to će biti pojačanje, ali ruski odbrambeni sistemi su izuzetno efikasni. Mislim da se Zapadu neće dopasti ako F-16 avioni budu padali. Tako da se može reći da ni oni neće biti ‘gejmčejndžeri’  – rekao je Kujat u intervju za švajcarski list „Veltvohe“.

Napomenuo je da se u nemačkom društvu sada vode debate o isporuci raketa „taurus“.

„One bi dovele do izuzetne eskalacije i izazvale bi snažnu reakciju Rusije“, zaključio je on.

 • Zarobljeno osam ukrajinskih vojnika kod Artjomovska

Pripadnici 200. brigade Južnog vojnog okruga zarobili su osam ukrajinskih vojnika posle neuspješnog pokušaja kontraofanzive kod Artjomovska, rekao je za Sputnjik ruski obavještajac sa zadatkom u tom oblasti. Snage Kijeva izgubile su 80 vojnika.

 • Uništen komandni punkt Ukrajinaca

Artiljerija ruske grupe „Jug“ uništila je komandni punkt ukrajinskih snaga u mestu Krasnogorovka i privremenu bazu u oblasti Kurahovo na području DNR, saopštio je načelnik pres-centra grupe Vadim Astafjev.

Oprema VSU  gori u pravcu Zaporožja

 • Snažne eksplozije u Vinickoj i Žitomirskoj oblasti

U Vinickoj i Žitomirskoj oblasti Ukrajine odjeknule su eksplozije, preneli su ukrajinski mediji.

Prethodno je gotovo na čitavoj teritoriji Ukrajine proglašena vazdušna opasnost.

 • Ruski PVO spriječio kijevski pokušaj napada dronova

Ruski sistemi protivvazdušne odbrane spriječili su pokušaj kijevskog režima da izvede teroristički napad pomoću dronova, a naprava je oborena iznad teritorije Ljuberca kod Moskve, saopštilo je u petak Ministarstvo odbrane Rusije.

– Snage PVO osujetile su jutros još jedan pokušaj kijevskog režima da izvede teroristički napad bespilotnom letilicom tipa avion na teritoriji Ruske Federacije – navodi se u izvještaju.

Ukrajinska „Gvozdika“ nakon pogodtka „Lanceta“

 • Maročko: Kijev gradi odbrambenu liniju u blizini Harkova

Kijev izvodi inženjerske radove na izgradnji linije odbrane na periferiji Harkova, rekao je za RIA Novosti vojni ekspert, potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko, pozivajući se na svoje izvore.

– Jugoistočno od naselja Harkov započeli su inženjerski radovi na izgradnji utvrđenja. Kopaju se i rovovi i protivtenkovski rovovi, pripremaju se područja za miniranje. U radove nije uključena samo vojna tehnika, već i komunalna i privatna preduzeća – rekao je Maročko.

 • Ukrajinski dronovi napali Kurčatov u Rusiji, u blizini nuklearna elektrana Kursk

Dve ukrajinske bespilotne letilice napale su ruski grad Kurčatov u Kurskoj oblasti, oštetivši administrativnu i stambenu zgradu, rekao je guverner regiona Roman Starovojt.

– Kurčatov su napale dvije ukrajinske bespilotne letilice, utvrđuje se šteta – napisao je guverner na Telegramu.

Grad Kurčatov u Kurskoj oblasti, gde se nalazi Kurska nuklearna elektrana, već je bio meta napada ukrajinskih dronova, posljednji put 14. jula kada je na grad pala i eksplodirala bespilotna letilica.

ISTOK

CATEGORIES
Share This