Počeo skup u znak podrške Dodiku i Lukiću: Građani na četiri lokacije

Počeo skup u znak podrške Dodiku i Lukiću: Građani na četiri lokacije

Na međuentitetskoj granici u Istočnom Sarajevu počeo je mirni skup građana u znak podrške predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora Službenog glasnika Srpske Milošu Lukiću protiv kojih je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu.

Skupu prisustvuju i premijer Republike Srpske Radovan Višković, ministar unutrašnjih poslova Srpske Siniša Karan, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srpske Željko Budimir, ministar trgovine i turizma Srpske Denis Šulić, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac, vršilac dužnosti direktora Republičke uprave civilne zaštite Milan Novitović, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Miroslav Vujičić, nekadašnji predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Dragan Kalinić.

Na skup podrške pod motom “Granica postoji” došli su i gradonačelnik Istočnog Sarjeva LJubiša Ćosić, kao i načelnici opština u sastavu Istočnog Sarajeva, te brojni građani Sarajevsko-romanijske regije.

Skup na međuentitetskoj granici obezbjeđuju pripadnici MUP-a Republike Srpske.

Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH organizator je skupova podrške Dodiku i Lukiću međuentitetskoj granici u Istočnom Sarajevu, kao i Doboju, u Loparama na Majevici i Nevesinju u istočnoj Hercegovini.

Nakon što je sarajevski kantonalni MUP-a zabranio protest “Srpska pred sudom” planiran ispreda kompleksa pravosudnih institucija u federalnom Sarajevu, mirna okupljanje građana organizovana su na četiri mjesta na međuentitetskoj granici – u Istočnom Sarajevu, Doboju, Loparama i Nevesinju.

Iz MUP-a Sarajevskog kantona obrazložili su da nisu mogli da odbore protest u Sarajevu jer Odbor za zaštitu prava Srba u FBiH “nije ispunio formalne uslove”, te “iz bezbjednosnih razloga”.

Tužilaštvo BiH podiglo je 11. avgusta optužnicu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora “Službenog glasnika Republike Srpske” Miloša Lukića zbog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita.

Agencije

CATEGORIES
Share This