Završeno okupljanje na međuentitetskoj liniji: „Narod jedinstven, stranci da idu kući“ (FOTO/VIDEO)

Završeno okupljanje na međuentitetskoj liniji: „Narod jedinstven, stranci da idu kući“ (FOTO/VIDEO)

– Nakon što je MUP Kantona Sarajevo zabranio održavanje mirnih protesta „Srpska pred sudom“ u Sarajevu. građani su se okupili na četiri lokacije: Doboju, magistralnom putu Priboj-Tuzla, Istočnom Sarajevu i putu Nevesinje-Mostar, kako bi izrazili nezadovoljstvo pravosuđem BiH odakle su poručili da je narod u RS jedinstven i da stranci treba da idu kući.

Đorđe Radanović, predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH, prethodno je pozvao građane Republike Srpske da izađu na entitetsku liniju i blokiraju saobraćaj na pola sata.

Mirni protest je počeo u 18 časova, a u nastavku vam donosimo najvažnije poruke sa današnjeg okupljanja.

19.03 Protesti u Istočnom Sarajevu i drugim lokacijama su završeni.

19.00 Ćosić: Ovdje je granica za zaustavljanje političkog iživljavanja

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić rekao je da će administrativna granica za 15 minuta ponovo postati nevidljiva, ali postoji mnogo granica.

„Naše okupljanje danas je poruka strancima da je ovdje granica za zaustavljanje političkog iživljavanja i bezobrazluka stranih diplomata. Ovdje je granica neopravdane mržnje prema Srbima i Republici Srpskoj“, rekao je Ćosić.

18.35 Višković: Stranci koji upravljaju u BiH da idu kući

Zemlju treba dati na izborima izabranim zvaničnicima, poručio je obraćajući se okupljenima na protestima u Istočnom Sarajevu Radovan Višković, premijer Republike Srpske.

On je istakao da stranci koji upravljaju određenim političkim procesima u Bosni i Hercegovini trebaju, kako je istakao, ići kući.

„Stranicma treba da se zahvalimo. Treba da se vrate svojim kućama. Ovakvo upravljanje i vladavina ne postoje u nijedna država na svijetu. Pritom ovo nije pitanje samo Republike Srpska, ovo je udar na čitavu Bosnu i Hercegovinu. Ovo je udara na inteligenciju, na demokratiju. Nakon 30 godina od nesretnog rata koji se ovdje dešavao došlo vrijeme da brigu za ovu zemlju preuzmu njeni legalni izabrani zvaničnici“, poručio je okupljenima Višković.

18.34 Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva BiH, prisustvuje mirnom okupljanju „Granica postoji“ u Doboj

18.27 Generalni sekretar SNSD-a Luka Petrović poričio je tokom protestnog okupljanja na entitetskoj granici na magistralnom putu Mostar-Nevesinje da je glavna poruka skupa da je narod Republike Srpske jedinstven u očuvanju institucija Srpske, kao i njene imovine.

„Nećemo dozvoliti da niti jedna institucija koja ima na nivou BiH, a i ona koja je neregularna kao visoki predstavnik, utiče na našu imovinu, život, jer život kreiraju izabrani predstavnici i politike kojima narod daje povjerenje“, naveo je Petrović.

18.20 Veliki broj građana okupio se na liniji razgraničenja Republike Srpske sa Federacijom BiH (FBiH) u opštini Lopare odakle žele da poruče da su nezadovoljni Sudom i Tužilaštvom BiH, koji donose, kako kažu, odluke na štetu srpskog naroda.

18.15 Ćurić: Nas 1.000 iz Trebinja je na skupu, sutra može biti 20.000

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić poručio je sa protestnog okupljanja na entitetskoj granici na magistralnom putu Mostar-Nevesinje da je danas tu došlo oko 1.000 Trebinjaca, a sutra može da bude i preko 20.000 kako bi poručili da se moraju štititi institucije Republike Srpske.

„Mi smo za Dejtonski mirovni sporazum da se poštuje, kao i da se poštuje institucija predsjednika Republike Srpske bez obzira ko bio“, rekao je Ćurić, prenosi Srna.

18.13  Radanović: Srbi su uvijek za mir

„Pozvali smo građane i okupili smo se da kažemo da smo mi za mir. Srbi su uvijek za mir, a ovim okupljanjem želimo poslati jasnu poruku da se protivimo maltretiranju naših ljudi od strane Tužilaštva Bosne i Hercegovine“, rekao je u ime organizatora protesta u Istočnom Sarajevu, Đorđe Radanović.

18.10 Na entitetskoj granici na magistralnom putu Mostar- Nevesinje počelo je protestno okupljanje na koje je stigao veliki broj građana iz svih opština sa područja istočne Hercegovine.

18.00 Više stotina građana Istočnog Sarajeva trenutno je okupljeno na mirnim protestima u naselju Dobrinja u blizini međuentitetske linije.

Okupljenim građanima se pridružio i premijer Republike Srpske Radovan Višković, zajedno sa gradonačelnikom Istočnog Sarajeva Ljubišom Ćosićem i ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH, Stašom Košarcem.

(Nezavisne)

CATEGORIES
Share This