Rat u Ukrajini, 553. dan – Rusi prijete probijanjem linija na tri pravca; „Suhoji“ ponovo u akciji iznad Crnog mora; Siloviti napadi na Rusiju i Kijev

Rat u Ukrajini, 553. dan – Rusi prijete probijanjem linija na tri pravca; „Suhoji“ ponovo u akciji iznad Crnog mora; Siloviti napadi na Rusiju i Kijev

Rat u Ukrajini – najnovije vijesti:

Ruski borbeni avioni oborili su juče ukrajinske dronove iznad Crnog mora, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane. Moskva tvrdi i da su uništena četiri brza čamca, koji su navodno nosili čak 50 ukrajinskih padobranaca. Osnivač Vagnera Jevgenij Prigožin, koji je poginuo u padu aviona, sahranjen je juče u Sankt Peterburgu.

Ukrajinci napali žestoko na rusku teritoriju, posebno na aerodrom Pskov. Rusi istom mjerom uzvratili po Kijevu.

Fotografija groba Jevgenija Viktoroviča Prigožina na groblju Porokhov u Sankt Peterburgu. Navodno je sahranjen pored svog oca Viktora Jevgenijeviča Prigožina

  • Tri pravca su kritična, Rusi prijete da probiju liniju

Zbog složenosti situacije, komanda Oružanih snaga Ukrajine je prinuđena da posebnu pažnju posveti situaciji na Bahmutskom, Kupjanskom i Krasnolimanskom pravcu, izjavio je komandant Kopnene vojske Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski.

– Situacija na istočnom frontu ostaje teška – citira generala ukrajinski vojni medijski centar na Telegram kanalu.

Komandant je pojasnio da se „posebna pažnja posvećuje radu“ na Bahmutskom, Kupjanskom i Krasnolimanskom pravcu, situacija na tim dijelovima fronta se analizira svakodnevno.

Posljednjih dana u ukrajinskim medijima pojavila se informacija da su Oružane snage Ukrajine prinuđene da prebace rezerve sa juga na istok zemlje, pošto ruske snage na Kupjanskom i Bahmutskom pravcu prijete da probiju front.

„Njujork tajms“ je pisao da SAD i njihovi saveznici kao jedan od razloga spore ukrajinske kontraofanzive navode preveliku rasejanost snaga u više pravaca i snažno preporučuju Ukrajini da koncentriše svoje glavne snage u jednom pravcu – jugu.

Uništenje oklopnog vozila Oružanih snaga Ukrajine uz pomoć ATGM-a Vikhr lansiranog helikopterom Ka-52 u pravcu južnog Donjecka

  • U Rabotinu ni kamen na kamenu, VSU nastavlja bezuspješne napade

Na liniji fronta u pravcu Starobeljskog nema značajnijih promjena. Pozicione borbe se nastavljaju u sektoru Kupjanski kod Sinkovke, kao i na području Petropavlovke, Kislovke i Kotljarovke. Ukrajinska komanda, u međuvremenu, povlači nove snage na liniju dodira. Slična situacija je i u šumarstvu Serebrjanski kod Kremenne.

Artiljerija i avijacija rade na napredujućim jedinicama Oružanih snaga Ukrajine u rejonu Vremjevske izbočine u zoni Zavetnoga Želanija, što do sada sprečava VSU da ima previše aktivnih operacija u ovom sektoru. Na periferiji Urožajnoga, aktivnost borbi je opala, VSU je poslao jedinice poražene u borbama u pozadinu radi snabdijevanja, što je usporilo tempo ofanzive.

Nastavljaju se pozicioni sukobi u oblasti Prijutnoje. Ukrajinske formacije pokušavaju da konačno „izbruse“ ivicu u Novodonjeckoj oblasti daljim napredovanjem ka Staromlinovki, ali trenutno ne pokazuju veliku aktivnost.

U sektoru Orehova nastavljaju se žestoki sukobi na južnoj periferiji Rabotina. Obe strane aktivno koriste artiljeriju i minobacače, operateri bespilotnih letilica koriste dronove kamikaze Lancet protiv neprijateljske opreme koja se približava. U ovom trenutku ruske trupe uspjevaju da zadrže položaje u ruševinama uništenog sela.

Na snimcima sa područja Rabotina vidi se kako borci Oružanih snaga Ukrajine prolaze pored spaljene i napuštene ukrajinske opreme

 

  • Rusko MO: Uništen čamac nedaleko od ostrva Zmejni

Posada ruskog borbenog aviona Su-30 uništila je ukrajinski vojni čamac u blizini ostrva Zmejni u Crnom moru, javilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

– 30. avgusta 2023. godine, istočno od ostrva Zmejni u Crnom moru, posada aviona mornaričke avijacije Su-30 uništila je brzi vojni čamac Oružanih snaga Ukrajine sa posadom – navodi se u publikaciji.

Lancet uništava kamionet koji pripada jednoj od ukrajinskih jedinica SOF-a

  • Ukrajinci: Uništili smo 43 od 44 ruske bespilotne letilice i rakete

Vazduhoplovstvo Ukrajine saopštilo je da je tokom noći uništilo 43 od 44 ruske rakete i dronova.

Kažu da su uništili 15 od 16 iranskih dronova Šahed i svih 28 projektila.

Uništenje 155 mm haubice M777 od strane dronom kamikaze Lancet

  • Veliki ukrajinski napad na Rusiju

Ukrajinski dronovi pokušali su jutros da napadnu pet regiona u centralnoj Rusiji i Pskovsku oblast na sjeverozapadu zemlje, i u tim napadima nije bilo povređenih, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

Ovo je najveći napad na Rusiju od početka rata.

U Pskovu je napad izazvao požar na gradskom aerodromu i oštećeno je nekoliko vojnotransportnih aviona Il-76, preneo je TASS.

Ograničen je vazdušni saobraćaj iznad Pskovske oblasti, a aerodrom je danas zatvoren.

U gašenje požara je uključeno 65 vatrogasaca.

U drugim slučajevima, dronove su oborile ruske jedinice protivvazdušne odbrane prije nego što su nanijeli štetu, tvrdi ruska strana.

Pomorski dronovi su pokušali da napadnu zaliv Sevastopolja na Krimu, a napad su odbile snage za borbu protiv podmornica.

Ruska PVO oborila je tri ukrajinske bespilotne letilice iznad Brjanske oblasti u zapadnoj Rusiji i jednu iznad Orilske oblasti u centralnoj Rusiji, saopštilo je ministarstvo odbrane Rusije.

  • Rusi ostali bez sedam vojnih aviona?

Još uvek nije poznato kolika je šteta pričinjena u jutrošnjem ukrajinskom napadu na aerodrom u Pskovu.

Kako piše ukrajinski medij Neksta, prema nezvaničnim informacijama, Rusi su ostali bez sedam aviona.

Snimak zapaljenog ruskog aviona na aerodromu Pskov

  • Zaharova o napadu dronovima

Pokušaji Ukrajine da tokom noći dronovima napadne ruske teritorije predstavljaju bezizlaznost u kojoj se nalaze ukrajinske vlasti i agoniju kijevskog režima, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

– Očigledno su ova agonija kijevskog režima, glupa mržnja, bes i nedostatak bilo kakve perspektive u sopstvenom razvoju doveli do ove terorističke aktivnosti. Nema drugih opcija, apsolutni ćorsokak – rekla je ona za Sputnjik.

  • Rusi uzvratili napadom na Kijev

U glavnom gradu Ukrajine Kijevu odjeknulo je više eksplozija, saopštio je gradonačelnik Vitalij Kličko.

Kako pišu strani mediji, ovo je najveći napad na Kijev od proljeća.

  • Podoljak: Siloviti napad na Kijev je osveta za sve češće nesreće u Rusiji

Mihajlo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog, prokomentarisao je jutros žestoki ruski napad na Kijev.

– Današnji ruski kombinovani napad velikih razmera (krstareće rakete + dronovi) na Kijev je nesumnjivo smišljeni napad na civilno stanovništvo. Motiv je osveta za sve češće nesreće u samoj Ruskoj Federaciji; neuspesi na liniji fronta; etnička mržnja i pokušaj psihološkog zastrašivanja – napisao je Podoljak.

– Nema sumnje da se napad ove vrste kvalifikuje kao teroristički čin, koji je s predumišljajem počinila grupa lica uz prethodni dogovor – dodao je on.

Pravac Zaporožje djelo je posada AGS-17 vojnih specijalnih snaga 58. armije na ukrajinskim vojnicima iz 82 odshbr Oružanih snaga Ukrajine

  • Ukrajina: Sinoć smo oborili 28 projektila i 15 dronova

Širom Ukrajine, ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila je sinoć 28 ruskih projektila i 15 od 16 dronova lansiranih, izjavio je jutros general Valerij Zalužni, glavnokomandujući ukrajinskih oružanih snaga.

Ukrajinske vlasti saopštile su da su najmanje dvije osobe poginule, a dve ranjene u napadu na Kijev u sredu ujutro. Nekoliko ljudi je takođe povređeno u Kijevskoj oblasti.

ISTOK

CATEGORIES
Share This