Rat u Ukrajini, 453. dan – Ruski specnaz i helikopteri u potjeri za diverzantima VSU u Belgorodskoj oblasti

Rat u Ukrajini, 453. dan – Ruski specnaz i helikopteri u potjeri za diverzantima VSU u Belgorodskoj oblasti

Najnovije vijesti sa fronta:

 • Ruski specijalci i helikopteri u potrazi za diverzantima VSU

Jurišni helikopteri Mi-28 i Ka52 uključeni u specijalnu operaciju u Belgorodskoj oblasti. Aktivno rade i višenamjenski Mi-8. Vojna avijacija primijećena iznad Belgoroda.

Na video snimku je konvoj 4 tenka i 3 oklopna vozila koji je ušao u Belgorodsku oblast

Ruski izvori ztvrde da specijalne snage i vojska nastavljaju da uništavaju neprijateljski odred u Belgorodskoj oblasti.

Prema novim podacima, OSU su ipak prošle sa oklopnim vozilima „hamer” i terenskim vozilima uz podršku nekoliko tenkova u pravcu Kozinke, odakle je pokušao da krene ka Glotovu.

Angažovana je ruska avijacija i helikopteri

Eksplozije granata grmi u zoni dejstva u Belgorodskoj oblasti, dok ruska artiljerija uništava ubačene grupe, Oružane snage Ukrajine pokušavaju da ih pokriju vatrom.

Guverner Gladkov je izvijestio o još ranjenih civila:

U Grejvoronu su još tri žrtve – dva muškarca i jedna žena sa ranama od gelera, u bolnici su umjerene težine. Obezbjeđena je sva neophodna medicinska pomoć, navode ruski izvori.

Takođe, granatama su oštećena 3 privatna stambena objekta, uslijed čega su se zapalili. Upravna zgrada je takođe pogođena.

U selu Zamošće granata je pogodila vrtić i zapalio se. Tu je i povređena žena sa ranom šake, pomoć je ukazana na licu mesta. Informacije o šteti se ažuriraju.

Ranije je Gladkov izvijestio o povredama dvojice meštana u Glotovu, žena je u teškom stanju.

Belgorodska oblast pod intenzivnim granatiranjem OSU

 • Najnoviji izvještaj Ministarstva odbrane Rusije:

– Oružane snage Rusije su udarom visokopreciznog oružja pogodile hangare sa naoružanjem i municijom i avionsku tehniku na aerodromu „Dnjepar“;

– Na južno-donjeckom i zaporoškom pravcu ruske snage ubile su tokom proteklog dana više od 150 vojnika Oružanih snaga Ukrajine;

– Ruske snage uništile su skladište municije 65. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine u gradu Orehov u Zaporoškoj oblasti;

– U donjeckom pravcu ubijeno je do 270 ukrajinskih vojnika;

– U hersonskom pravcu Oružane snage Rusije uništile su skladište municije 123. brigade teritorijalne odbrane ukrajinske vojske;

– U protekla 24 časa ruski PVO sistemi oborili su u DNR ukrajinski helikopter Mi-8, presreli su pet raketa ispaljenih iz raketnih sistema „hajmars“ i uništili 17 dronova;

– Oružane snage Rusije uništile su 98 artiljerijskih jedinica Oružanih snaga Ukrajine na vatrenim položajima;

– U Harkovskoj oblasti ruske snage presjekle su dejstva tri ukrjainske diverzantske grupe.

– Od početka specijalne vojne operacije uništeno je ukupno: 428 aviona, 235 helikoptera, 4.262 bespilotne letilice, 424 protivvazdušna raketna sistema, 9.257 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 1.100 borbenih vozila za raketne sisteme, 4.881 artiljerijsko oruđe i minobacač, kao i 10.379 jedinica specijalnih vojnih vozila.

 • Dio ukrajinskih snaga otišao u Časov Jar

Osnovni dio ukrajinskih snaga iz Artjomovska je otišao u Časov Jar, koji će postati naredna tačka odbrane na putu ka uporištu Slavjansk-Kramatorsk-Družkovka, saopštio je potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko.

– Neprijatelj se povukao u oblast naselja Časov Jar. Tamo je izvršeno djelimično prebacivanje snaga nakon popunjavanja snaga na kupjanskom i krasnolimanskom pravcu, ali su glavne jedinice ostale upravo u Časovom Jaru. Sada je ovo sljedeće naselje koje ukrajinske snage braniti, jer poslije Časovog Jara tamo ima nekoliko malih naselja, a dalje su ogromne teritorije do sljedećeg ogromnog utvrđenog područja Slavjansk-Kramatorsk-Družkovka. I snage će raditi u ovim pravcima – objasnio je Maročko za televiziju „Rusija 24“.

 • Rusi spriječili prebacivanje ukrajinskih trupa

Oružane snage Rusije su preciznim udarom na Dnjepropetrovsk sprečile noćas prebacivanje nove grupe ukrajinskih snaga na zaporoški front, izjavio je član Glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov za Sputnjik.

Prema njegovim riječima, sredstva vizuelne kontrole i poruke koje stižu od stanovnika grada svjedoče o velikim gubicima među ukrajinskom vojskom.

 • Ruske snage napreduju u pravcu Avdejevke i Marjinke

Ruska vojska napreduje u pravcu Avdejevke i Marjinke, bez obzira na prebacivanje rezervi Oružanih snaga Ukrajine na to područje, rekao je vršilac dužnosti lidera Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin za televizijski kanal „Rusija 24“.

– Ne tako brzo, ali ipak bilježimo napredovanje – kako i marjinskom, tako i u avdejevskom pravcu – rekao je Pušilin.

Prema njegovim riječima, u oba pravca ukrajinska komanda nastavlja da prebacuje pojačanje i pokušava da probije rusku odbranu.

 • Grosijev plan o Zaporoškoj nuklearki

Direktor IAEA Rafael Grosi radi na projektu dogovora o Zaporoškoj nuklearki, kako bi se osigurala bezbjednost stanice uoči ukrajinske kontraofanzive, saopštio je list „Vašington post“ pozivajući se na američke i evropske diplomate.

Kako navodi list, Grosijev plan uključuje pet principa: zabranu raspoređivanja teške vojne tehnike i vojnika u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani, zabranu pucanja sa teritorije i prema elektrani, osiguranje bezbjednosti, zaštitu svih spoljnih dalekovoda i nadzor poštovanja gore navedenih principa.

 • Počelo deminiranje Bahmuta

U Artjomovsku (ukrajinski Bahmut) je počelo deminiranje nakon oslobođenja, saopštio je lider DNR Denis Pušilin.

On je istakao da će u gradu biti organizovan štab za pružanje pomoći na oslobođenim teritorijama.

 • Zaporožje ostalo bez struje

Dio grada Zaporožja, koji je pod kontrolom Ukrajine, ostao je bez struje, saopštio je šef regionalne administracije koju je postavio Kijev, Jurij Malaško.

Prema njegovim riječima, nestanak struje desio se zbog havarije izazvane preopterećenjem jednog od energetskih objekata.

U toku su radovi na popravci.

 • Ukrajinci iz Bahmuta prešli u Košarkov i Slavjansk

Dio jedinica ukrajinskih trupa koje su napustile Artjomovsk raspoređeno je u kupjanskom i krasnolimanskom pravcu, saopštio je potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko.

– Posle povlačenja preživjelih jedinica oružanih formacija Ukrajine iz Artjomovska, neki bataljoni su, nakon što su bili popunjeni, preusmjereni u naselja Košarovka i Slavjansk (kupjanski i krasnolimanski pravac) – objasnio je Maročko.

 • Zaporoška nuklearka prebačena na dizel-generatore

Sopstveno napajanje Zaporoške nuklearne elektrane prebačeno je na dizel-generatore zbog isključivanja posljednjeg visokonaponskog voda naponske klase 750 kilovolti, saopšten je na Telegramu stanice.

– Uslijed gašenja visokonaponskog voda od 750 kW, Dnjeparska i Zaporoška nuklearna elektrana izgubile su spoljno napajanje. Napajanje za sopstvene potrebe obezbjeđuju generatori na dizel – navodi se u saopštenju.

Još se ne znaju razlozi za isključivanje voda. Radijacija u nuklearki, zoni sanitarne zaštite i zoni posmatranja je normalna.

 • Ukrajinske trupe ispalile su deset granata kalibra NATO-a na Donjeck

Ukrajinske trupe ispalile su još 10 granata kalibra 155 milimetara na Donjeck, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine (JCCC).

– Zabilježena je vatra iz Oružanih snaga Ukrajine u pravcu: 6.25 – naselje Maksimiljanovka – grad Donjeck (Petrovski okrug): ispaljeno je pet granata kalibra 155 milimetara… 6.40 – naseljeno mjesto Netajlovo – grad Donjeck (Kujbiševski okrug): ispaljeno je pet granata kalibra 155 milimetara – navodi se u saopštenju predstavništva.

Petrovski okrug Donjecka nalazi se na zapadnoj periferiji administrativnog centra DNR, ovo je najudaljeniji dio grada od centra. Kujbiševski okrug se takođe nalazi na zapadu Donjecka.

 • Ministarstvo odbrane prikazalo snimak ispaljivanja haubica „Msta-SM2“

Ministarstvo odbrane objavilo je snimak borbenog rada samohodnih topova Msta-SM2 Zapadnog vojnog okruga prilikom uništavanja oklopnih vozila i kamufliranih utvrđenih položaja ukrajinske vojske. Video se pojavio na Telegram kanalu odjeljenja.

– Posade samohodnih artiljerijskih oruđa Msta-SM2 nastavljaju da uništavaju oklopna vozila i kamuflirane utvrđene položaje Oružanih snaga Ukrajine – navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Prema podacima Ministarstva odbrane, baterija haubica je napredovala do vatrene linije da uništi ciljeve — zatvorene vatrene položaje ukrajinske vojne topovske artiljerije, prema podacima dobijenim od operatera dronova. Svi ciljevi su uništeni brzom vatrom. Ovoga puta, visokoeksplozivna fragmentarna municija ispaljena je na udaljenosti većoj od 20 kilometara.

 • Oružane snage Rusije uništile su osmatračnice Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Kupjanska

Ruski minobacači, posade tenkova i posade protivtenkovskih raketnih sistema uništile su pet ukrajinskih osmatračnica u pravcu Kupjanska, izjavio je za RIA Novosti Sergej Žibinski, šef pres-centra grupe „Zapad“.

– U toku borbenih dejstava na pravcu Kupjanska, posade samohodnih minobacača velike snage 2S4 Tjulpan, u saradnji sa tenkovskim posadama i posadama protivtenkovskih raketnih sistema, uništile su pet neprijateljskih osmatračnica u zoni odbrane 11. korpusa – ​​primijetio je Zibinski.

Šef pres-centra je dodao da su sistemi protivvazdušne odbrane i elektronske borbe eliminisali tri izviđačka drona tipa avion i kvadrokopter ukrajinske vojske.

ISTOK

CATEGORIES
Share This