Rat u Ukrajini, 340. dan – The Wall Street Journal : „Zapad u strahu, pobjeda Rusije neminovna“

Rat u Ukrajini, 340. dan – The Wall Street Journal : „Zapad u strahu, pobjeda Rusije neminovna“

Najnovije vijesti iz Ukrajine:

  • The Wall Street Journal : „Zapad u strahu, pobjeda Rusije neminovna“

Povećanje vojne pomoći Ukrajini povezano je sa strahovima Zapada da Rusija može da pobjedi u dugotrajnom iscrpljujućem sukobu, piše The Wall Street Journal.

Kako list primjećuje, zapadne vlade su se ranije nadale da, što duže bude trajao sukob u Ukrajini, veća je vjerovatnoća da će Kijev pobijediti. Međutim, sadašnja situacija stvara strah na Zapadu da bi Rusija mogla pobijediti u svakom dugotrajnom sukobu.

Dakle, iza odluke da se naglo poveća isporuka vojne pomoći Ukrajini stoji zabrinutost nekih zapadnih zemalja da bi vrijeme moglo biti na strani Rusije, piše list. Predsjednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine.

On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtijevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“.

Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.

Američki tenk „Abrams“

  • Reznikov: Teška situacija u Donbasu

Na istoku zemlje je teška situacija, rekao je ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov u intervjuu kanadskom televizijskom kanalu CBC.

O teškoj situaciji na frontu izvjestili su ministra ukrajinski generali. Istovremeno, on tvrdi da je sve pod kontrolom.

Reznikov je takođe priznao da će biti potrebno neko vrijeme da se dobiju tenkovi koje su obećale zapadne zemlje i da će za obuku ukrajinskih vojnika biti potrebno vrijeme. Kao približan datum naveo je mart.

Njemačka vlada je u srijedu, posle dugih razgovora, pristala da ukrajinskoj vojsci isporuči borbena vozila „leopard 2“. U prvoj fazi Berlin će iz skladišta Bundesvera predati 14 borbenih vozila, tipa A6. Kako je primjetio njemački ministar odbrane Boris Pistorijus, tenkovi bi u Ukrajinu mogli da stignu krajem marta.

Ruski „Lancet“ uništava ukrajinsku „Krabu“ kod Ugledara

  • Ukrajinci raznijeli most u Zaporoškoj oblasti

Ukrajinske trupe raketirale su „hajmarsima“ drumski most preko rijeke Moločne u Melitopoljskom okrugu, ima poginulih i ranjenih.

Tokom ukrajinskog granatiranja mosta preko rijeke u Melitopoljskom okrugu Zaporoške oblasti poginule su dvije osobe, izjavio je Vladimir Rogov, član administracije ovog regiona.

„Trenutno se zna za dvoje poginulih i sedam ranjenih“, napisao je on na svom Telegram kanalu.

  • Rusi uništili

Ruski artiljerci uništili su u selu Černobajevka u Hersonskoj oblasti ukrajinsko skladište municije, izjavio je za Sputnjik izvor upoznat sa situacijom.

Prema njegovim riječima, ubijeno je osam ukrajinskih vojnika, četiri su ranjena, a tri automobila su uništena.

Osim toga, kod sela Nadneprjansko u Hersonu pogođen je američki protivbaterijski radar ANTPQ 36, poginula su tri ukrajinska vojnika, a dva su ranjena.

  • Snimci iz juče zauzetog Blagodatnog“
  • Žestoke borbe za Bahmut

Ukrajinske oružane snage izvjestile su da je Rusija usmjerila svoju artiljerijsku vatru na 40 naselja u blizini Bahmuta.

Vojni izvori navode da se ukrajinske snage sada bore da zadrže grad, nakon povlačenja ukrajinske vojske iz obližnjeg grada Soledara.

Snimak artiljerijskog udara po ukrajinskim vojnicima

Udar ruskih dronova kod Prvomajske

Udar po ukrajinskim vizilima u Torskoj

ISTOK

 

CATEGORIES
Share This