Kome smeta u Republici Srpskoj rad na Sky predmetima!?

Kome smeta u Republici Srpskoj rad na Sky predmetima!?

Kako Klix.ba saznaje, takve akcije nisu po okusu svih visokopozicioniranih političara u Republici Srpskoj zbog čega su pokrenute određeni potezi da se ovaj dio policije Republike Srpske „smiri“ odnosno da se vodi ka njenom gašenju.

Pripadnici Uprave za organizovani i teški kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske realizovali su brojne operativne akcije u posljednje dvije godine tokom rada na predmetima „Sky“. No, sada se pojavila informacija da „neko“ radi na gašenju tog sektora.

Službenici ovog dijela policije su u prethodnom periodu, skupa sa MUP-om Kantona Sarajevo, realizovali brojne akcije koje su zahtijevali mukotrpan rad te su bili suočeni s brojnim pritiscima i drugim problemima o kojima nisu govorili u javnosti.

Najzvučnije akcije su se vezivali za Sky aplikaciju, odnosno dešifrovanje tzv. kripte, koje su vodile ka hapšenjima brojnih „velikih riba“ koje se terete za organizovani kriminal širom Bosne i Hercegovine.

Kako Klix.ba saznaje, takve akcije nisu po okusu svih visokopozicioniranih političara u Republici Srpskoj zbog čega su pokrenute određeni potezi da se ovaj dio policije Republike Srpske „smiri“ odnosno da se vodi ka njenom gašenju.

Na koji način će to biti izvedeno, za sada nije poznato, a jedna od opcija je i unutrašnja reorganizacija.

Ukoliko se ovo zaista i dogodi, to bi bio jasan znak o sponi politike i organizovanog kriminala te da je taj potez napravljen jer bi pošteni istražitelji i policajci mogli razotkriti kriminal ogromnih razmjera, a iza kojeg stoje političke stranke i pojedinci koji vrše visoke funkcije u društvu.

Treba istaći da je Uprave za organizovani i teški kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske u nekoliko navrata uhapsila i svoje pripadnike zbog veza sa kriminalnim miljeom.

Tokom rada na Sky predmetima, ovaj dio MUP-a Republike Srpske skupa sa MUP-om Kantona Sarajevo ostvario je visok stepen saradnje sa međunarodnim policijskim agencijama poput Europola, FBI, DEA, Interpola, Scotland Yarda, kao i policijama u Njemačkoj, Austriji i drugim evropskim zemljama.

Rad na predmetima organizovanog kriminala uključivao je rasvjetljavanje krivičnih djela poput trgovine narkoticima, pranja novca, visoke korupcije koja seže do političkih stranki itd.

Ono što je takođe interesantno je i kako je bivši ministar MUP-a Republike Srpske Dragan Lukač „nestao“ nakon posljednjih izbora.

Lukač (SNSD) je bio jedan od onih koji je najavljivao veliki obračun s podzemljem, ali i onim osobama u policijskim strukturama koje su imale bliske veze s kriminalcima, a nakon što su se počele prikupljati informacije o imenima koja su koristila Sky aplikaciju. Na njegovo mjesto je stigao Siniša Karan, Dodikov čovjek od povjerenja.

(Klix Foto: Klix)

CATEGORIES
Share This