Rat u Ukrajini, 322. dan – Prigožin: „Soledar potpuno oslobođen, svi su likvidirani, cijeli grad pod leševima“

Rat u Ukrajini, 322. dan – Prigožin: „Soledar potpuno oslobođen, svi su likvidirani, cijeli grad pod leševima“

Najnovije vijesti iz Ukrajine:

  • Prigožin objavio fotografije: „Soledar je naš“

  • ISW: Ruske snage nisu zauzele cijeli Soledar

Institut za proučavanje rata iz Vašingtona demantovao je tvrdnje Vagnera da je Soledar pod ruskom kontrolom.

„Stvarnost kontrole terena u Soledaru zamagljena je dinamičnom prirodom urbanih borbi, a ruske snage su se mjesecima uglavnom borile da postignu značajne taktičke uspjehe u području Soledara. Čak i uzimajući ruske tvrdnje zdravo za gotovo, zauzimanje Soledara ne bi značilo trenutno opkoljavanje Bahmuta“, naveo je Institut.

/U prilog ovim tvrdnjama širi se video navodno iz Soledara i koji je navodno snimljen danas! Ono što zbunjuje na videu to je potpuno odsustvo bilo kakvih vojnih dejstava,puščane i artiljerijske paljbe/

  • Palo priznanje, Ukrajinci bježe?

Aleksej Arestovič, savjetnik šefa kancelarije Volodimira Zelenskog, rekao je da su neke jedinice pobjegle sa linije fronta kod Soledara. „Postoje jedinice koje bježe kod Soledara… Kada četa pobjegne sa fronta, njihove komšije se, po pravilu, jako rastuže, a neprijatelj uleti na njihovo mesto“, rekao je Arestovič.

  • Osnivač grupe „Vagner“ Evgenije Prigožin potvrdio je da je grad Soledar potpuno oslobođen

Kako je precizirao, iz Soledara su izvedeni civili, a likvidirano je 500 ukrajinskih vojnika koji nisu htjeli da se predaju.

Objavljujemo izjavu Jevgenija Viktoroviča Prigožina

„Još jednom želim da potvrdim potpuno oslobođenje i čišćenje teritorije Soledara od jedinica ukrajinske vojske.

Civili su povučeni, ukrajinske jedinice koje nisu htjele da se predaju su uništene.

Ubijeno je oko 500 ljudi. Cijeli grad je zatrpan leševima ukrajinskih vojnika.

Ni o kakvom humanitarnom koridoru ne može biti govora. Počinjemo sa čišćenjem mina.

  • Glavno iz brifinga Ministarstva odbrane Rusije:

– Ruski lovci oborili su ukrajinski Su-27 u mestu Popov Jar u DNR;

– Oslobođeno je selo Podgorodno kod Soledara;

– Soledar je blokiran sa sjevera i juga, jedinice ruskih Vazdušno-desantnih snaga i Vazdušno-kosmičkih snaga izvode napade na uporišta protivnika;

Ruski snajper

– Likvidirano je 80 vojnika 61. mehanizovane i 17. tenkovske brigade ukrajinske vojske u Donjeckom pravcu;

– U području Kupjanska likvidirano je više od 30 ukrajinskih vojnika;

– U području Krasnog Limana likvidirano je oko 90 ukrajinskih vojnika;

– Uništen jedan američki sistem M-777 u DNR.

Uništenje haubice 155 mm „Krab“ na Bahmutskom pravcu

  • Pušilin: Nastupio prelomni momenat

Vršilac dužnosti lidera Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin izjavio je da je zauzimanje Soledara prelomni momenat u oslobođenju cijele teritorije DNR.

Kako je istakao, oslobođenjem Soledara, Artjomovska (Bahmuta) i Severska uništiće se linija fronta u DNR.

„To će dovesti, prije svega, do još jednog kolapsa simbola (nepobjedivosti), koje je naduvala ukrajinska propaganda. Pod dva – do dugo očekivanog izlaska na slavjansko- kramatorski pravac. Ovo je zapravo prelomni momenat, u toku su pripreme za trenutak koji smo čekali – oslobođenje Donjecke Narodne Republike“, rekao je Pušilin u intervjuu jutjub kanalu „Solovjov lajv“.

  • TO DNR: Oslobođeno Podgorodno

Štab Teritorijalne odbrane DNR objavio je da je oslobođeno naselje Podgorodno u Soledarskoj oblasti.

„11. januara 2023. godine Oružane snage Rusije su oslobodile Podgorodno na teritoriji Donjecke Narodne Republike“, objavljeno je na Telegram kanalu TO DNR.

Sa sjevera ovo selo graniči se sa Bahmutom (ruski naziv Artemovsk), koji se nalazi nekoliko kilometara jugozapadno od Soledara.

  • Snimci juriša na ukrajinske položaje kod Bahmuta. (JEZIV SNIMAK 18+)

Ruski vojnik je bacio granatu ispred rova sa ukrajinskim vojnicima, zaobišao ih s leđa i pokušao da ih natjera da se predaju. Međutim, neprijateljski vojnici, što od straha, što od šoka od granate, nisu razumjeli ko je ispred njega i pokušavali su da ubijede ruskog vojnika da su „svoji“, odbijajući da baci oružje.

Rizikujući svoj život, borac je pokušao da oduzme mitraljez od neprijatelja, ali nije mogao, i u procesu tuče uništio je ukrajinske vojnike koji su nastavili da pružaju otpor i odbili da se predaju.

  • Ukrajinski snimak ulaska ruskih boraca u Soledar

Vojnici Oružanih snaga Ukrajine sakrili su se od masakra i izdaleka snimili kako se ruski borci mirno kreću duž Soledara.

Snimanje se vrši iz helikoptera Mavic 3, koji su  podigli sa položaja nekoliko kilometara od grada.

  • Najmanje 500 ukrajinskih militanata opkoljeno u Soledaru – ukrajinski vojnici se već predaju

Kada je PMC Vagner zatvorio kotao u Soledaru, prema preliminarnim podacima, oko 500 ukrajinskih vojnika bilo je u okruženju. Oko 100 boraca iz malih raštrkanih grupa već se predalo.

„Pored teških rana od metaka i gelera, ukrajinski vojnici koji su zarobljeni žale se na teške promrzline i hipotermiju. Nekoliko velikih opkoljenih grupa nastavlja da pruža otpor. Predaja ili herojstvo je njihov izbor “, objavio je kanal, navodno povezan sa Vagnerovim PMC.

Sa lica mjesta je saopšteno da je tokom čišćenja Soledara jedan od jurišnih odreda Vagnerovog PMC-a blokirao grupu ukrajinskih vojnika u jednoj od petospratnica.

Vagnerovci su im ponudili da se predaju, ali su oni odbili i nakon što je počeo napad na zgradu počeli su da iskaču kroz prozore petog sprata kako ne bi bili zarobljeni.

Soledar je u fazi čišćenja, do kraja dana ili najviše ujutru biće moguće govoriti o potpunoj kontroli, rekao je komandant specijalnih snaga Ahmat Alaudinov.

ISTOK

CATEGORIES
Share This