Branim predsjednika Republike od Dodika i Heleza!

Branim predsjednika Republike od Dodika i Heleza!

Piše: Aleksandra Pandurević, član GO SDS

Denis Šulić iz SNSD-a ne može biti ministar! Reče ’osmorka’ i tako i bi!

Nema Savjeta ministara bez gasne interkonekcije sa Srbijom, deblokiranja projekata ’Gornja Drina’ i ’aerodroma u Trebinju’! Reče Milorad Dodik, ali tako ne bi!

Ne znam zašto Dodik toliko žuri da se riješi Zorana Tegeltije sa čela Savjeta ministara BiH, zašto žrtvuje Denisa a da ga makar ne trampi za Zukana Heleza! Ne može Denis, ne može ni Zukan!

Budući ministar odbrane Zukan Helez, kadar SDP-a i bivši poslanik u PS BiH, podsjetiću, ne samo da je Milorada Dodika nazivao ’budalom’, tražio od OHR-a da ga smijeni, nego je od bivše glavne tužiteljke Gordane Tadić tražio Dodikovo hapšenje!

Kao građanin Republike Srpske koji poštuje njene institucije, a iznad svega instituciju predsjednika Republike Srpske, ma ko on bio, ovaj put moram zaštititi predsjednika Republike od samog Dodika.

Ako Milorad Dodik prihvata Zukana Heleza, onda prihvata i sve što je on govorio. To što je Helez govorio, Dodik obično karakteriše kao kriminalizaciju Republike Srpske.

  1. Predsjednik Republike treba da pita Heleza da li ostaje pri diskusiji u Predstavničkom domu od 11.marta 2020.godine!?

Helez je tada pitao glavnu tužiteljicu Gordanu Tadić ‘’da li je imala ingerencije da uhapsi Milorada Dodika kada je udario na državni integritet te zbog čega to nije učinila’’.

„Jeste li svjesni koju odgovornost imate? Taj čovjek ako nastavi ovako, dovešće do sukoba. Ako ga ne uhapsite, imaćete istorijsku odgovornost“, rekao je Helez tražeći od Tadić da mu za govornicom odgovori na postavljena pitanja.

Moram braniti predsjednika Republike od Dodika i Heleza, i reći da ne mislim da je predsjednik Republike čovjek sukoba i rata.

  1. Nešto ranije, u decembru 2019, nakon što je bivši mandatar Zoran Tegeltija iznio svoj ekspoze, Helez mu je rekao: ’’ Da li ste spremni da budete Jadranka Kosor, hipotetički, da stanete uz pravosuđe da uhapsi vašeg šefa ukoliko pravno to zasluži? I želim da mi odgovorite. I ako ste to spremni, ne samo šefa vaše stranke već bilo koje druge političke organizacije ukoliko ima nekakav kriminalni dosije. Ako to kažete javno za govornicom, ja sam spreman da podržim vas kao mandatara’’.

Neka Helez svojim pristalicama objašnjava politički zagrljaj ‘’sa licem s kriminalnim dosijeom’’. Ali, ja nikada neću podržati da se izvršna vlast miješa u rad pravosuđa. To je praksa koju imamo decenijama unazad i protiv koje se borimo. Zbog takve prakse i jesmo postali zarobljeno društvo.

  1. ‘’Milorad Dodik nije samo problem Bosne i Hercegovine, ako globalno geopolitički promatramo, u trbuhu Evrope, on je Putinov igrač. On je opasan ne samo za Bosnu i Hercegovinu, on je opasnost Evrope’’, izjavio je Helez 3.novembra 2022.godine na TV SA.

Helez neka objašnjava svojim biračima kako je i on postao Putinov igrač, koalirajući sa Dodikom. Neka im objašnjava da li ih je lagao, pa sada liže, ili se i sam okrenuo Putinu.

No, predsjednik Republike Srpske ne smije prihvatiti tezu da je Republika Srpska opasnost i kancer za Evropu. Republika Srpska nije igrač ni Moskve ni Brisela ni Vašingtona, i ima puno pravo da se drži po strani u ukrajinskom sukobu, i čuva prijateljske odnose sa svim državama garantima Dejtonskog mirovnog sporazuma. Nefer je od nas malih tražiti da biramo stranu.

Uostalom, i NS RS je zauzela neutralan stav po pitanju sukoba u Ukrajini.

  1. Samo tri dana pred Novu godinu, pozivao je Helez Tužilaštvo BiH i OHR na krivično gonjenje zbog proslave Dana Republike Srpske, ali i Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, te je kao glavnog krivca u oba slučaja označio Milorada Dodika.

Helez neka objašnjava svojim biračima da li ih obmanjuje i zašto je prigrlio takvog Dodika, ako smatra istinom ono što govori.

Prihvatanjem Heleza za ministra, Milorad Dodik implicitno potvrđuje da nema ništa protiv ovakvih stavova.

Republika Srpska ima pravo na svoju imovinu jer ono proističe iz Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Republika Srpska ima pravo i na svoj rođendan!

I zato branim instituciju predsjednika Republike od Dodika i Heleza!

I zato pozivam Milorada Dodika da, ako sve ovo nije znao, zaštiti dignitet funkcije predsjednika Republike, ali i ugled Republike Srpske i zatraži od svojih partnera iz SDP-a da predlože drugog kandidata!  Ako prihvati Heleza, prihvata i teške anateme Republike Srpske, jer sa njegovim izborom daće legitimitet svemu onom što je govorio.

ISTOK

CATEGORIES
Share This