„Poredali su mi dokumente i čekali da potpišem“

„Poredali su mi dokumente i čekali da potpišem“

Nastavljeno je suđenje Branislavu Zeljkoviću i drugim optuženima zbog sumnje na malverzacije u procesu javnih nabavki, prilikom nabavljanja maski i zaštitnih odijela, sprovedenih u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske u periodu pandemije korona virusa.

Kao svjedok tužilaštva saslušana je Branka Radivojac Subotić koja radi u Institutu za javno zdravstvo kao doktor medicine. Radivojac Subotić je istakla da su joj donesei dokumenti da ih potpiše iako je tada radila samo devet mjeseci u Institutu.

„Kada sam pitala zašto ja potpisujem dokumenta, s obzirom na to da tu radim kratko, rekli su mi da ne može jedan doktor sve potpisivati. Službenik instituta Zora Vilić, koja mi je donijela te papire da potpišem, stajala je pored mene i čekala da potpišem. Nisam pročitala dokumenta, vidjela sam samo prvu stranu na kojoj su se nalazila imena ponuđača Prokontorl i Travel for fan. Ona mi je dokumente poredala u vidu lepeze i čekala da potpišem“, kazala je Radivojac Subotić.

Njeno saslušanje trajalo je satima te su ostali svjedoci otpušteni. Radivojac Subotić je, na pitanje da li bi ponovo potpisala dokumente o javnoj nabavci, a da je znala o čemu se radi, rekla da ne bi nikad tako nešto uradila i da je ona neko ko pazi da i ulicu prelazi samo na pješačkom. Zbog pritiska Radivojac Subotić je na saslušanju počela da plače.

„Plakala sam jer se osjećam loše i iskorišćeno. S obzirom da sam imala ugovor na određeno vrijeme, prvi je bio na šest mjeseci, pa je produžavan na po tri, nisam osjećala da ja nešto i nekoga treba da preispitujem, kolege koje tu rade dugo i zato sam potpisala. Trudite se da radite najbolje što možete“, istakla je svjedok.

Odbrana Branislava Zeljkovića advokat Jadranka Ivanović, predočila je sudu iskaz koji je ovaj svjedok dala u policiji 2021. a koji se razlikuje od današnjeg saslušanja.

Svjedok je istakla da neki od navoda u tom iskazu nisu njene riječi. Zbog toga je odbrana Slavka Bojića, advokat Aleksandar Jokić podnio sudu prijavu da se ispita da li je svjedok u policiji tada dala lažnu izjavu ili ju je dala pod protiskom.

(BN) Foto: BN

CATEGORIES
Share This