PITANJE KOJE ZAHTJEVA ODGOVOR: Kako su se u Skaj prepisci odbjeglih kriminalaca našla imena predsjednika Srpske i njegovog sina?

PITANJE KOJE ZAHTJEVA ODGOVOR: Kako su se u Skaj prepisci odbjeglih kriminalaca našla imena predsjednika Srpske i njegovog sina?

Istraživački portal Libertas prije nekoliko dana objavio je detalje prepiske u Skaj aplikaciji između odbjeglog crnogorskog kriminalca Aleksandra Ace Mrkića i nepoznate osobe u kojoj su glavne “zvijezde” aktuelni predsjednik Republike Srpske i lider SNSD-a Milorad Dodik, kao i njegov sin Igor.

Iako je riječ o prvorazrednoj aferi, u domaćim medijima ovaj slučaj nije izazvao posebno interesovanje.

Zašto je upravo sada objavljena Skaj prepiska lika iz podzemlja koji je trenutno nedostupan crnogorskoj policiji, otkuda u toj priči Dodik i njegov sin te da li bi zbog toga istragu trebalo da provedu domaće pravosudne institucije, pitali smo direktora beogradskog Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbjednost, Darka Trifunovića.

“Sigurno da nije slučajno što je baš sada objavljena ta prepiska koja potiče od prije nekoliko godina. Skaj aplikacija je, inače, bila mamac koji je kriminalcima svojevremeno bačen od strane DEA, američke agencije za suzbijanje droge, kao i francuskih bezbjednosnih službi”, kaže Trifunović za Gerilu.

Inače, u dijelu Skaj prepiske između Mrkića i NN lica pominju se konkretno imena Milorada i Igora Dodika, a mi ih prenosimo bez korekcija.

NN: Navaljuj ti da ude on u posao matori sa tobom da ga uvučeš. A posle neka on slaze. To je bitno da točak okrene. Objasnimu sve prvo celu situaciju oko pljuge u CG i okruženju. Da to nemože on pokrenuti. Da mu treba ogromna lova ljudi mašine. A da ti imaš to sve da se on nemuči. Ti samo da dugme stisneš. To mu reci. Da su veliki igrači u igri. Prepadni ga. Što je i istina. Ali mu i reci da nedaš svoje kontakte. Poznaješ ceo svet u toj branši vezano za bilo što oko pljuge. Pa neka razmišlja. Samo pstttt. Videćeš. Ja sam ga odveo kod Dodika i upoznao. Ja ako dam signal može sve da stane gore u BL. Ja hoću tebe da upoznam sa Dodikom i njegovim sinom Igorom. Da da ja sam mu veza s njim. Ali nemam od toga ništa ja. Ako krene u biznis ja neću izgleda dobiti ništa. Ali ja taj biznis mogu da zaustavim. Samo ćuti ovo ti kažem ko bratu a videćeš. Ministar mupa će ti dati garanciju da radiš pljugu. Idemo i kod njega. Meni je bio komandant u jedinici. Mi smo ratni drugovi. Samo pistttt. I budući je premijer. Ja i ti moramo u sredu iduću u Trebinje. Doće jedan čovek iz BL. Vidićemo kako da pređemo. Posebno. Radi udba još. Nesmemo skupa povezaće nas u priču. Moramo se videti sa tim likom. On nam je bitna karika. Iz Banja luke prijatelj mi. Svećemo da uvezemo. I da grunemo ko iz topa.

Mrkić: Mislim da mu je teško palo što sam uzeo mašine iz DKP. Kaže da otvaramo fabriku u BL zajedno. Prežalit to ne može

NN: Ima ja sam to progurao kod Dodika. Tamo ti ja nemožemo biti donji veruj mi. Držaće te ka boga. Možemo i mup I carinu uraditi. Ja mislim da on nezna šta hoće i od kuda da krene. Izgubio je on konce oko pljuge. On će kaže u Njemačku da se leči. Ja i ti idemo za BL. Ja sam ga vozio gore u blok 5 gde im je stranka ko je unutar bio ja stvarno neznam. Kod ruski kula kakoli se to zove.

Četiri dana kasnije, NN piše Mrkiću: Vidi kad bi ti mogao da se vidiš sa jednim mojim prijateljem iz BL. Sin od Dodikovog kuma u BL zadušen za sve operacije a naš je brat. Ako mogneš jedan dan da nađeš vremena zanam da si zauzet. Može on sve u tor da utjera i carinu i muriju. Ako možeš molim te da se vidiš sa njim. Dobro bi bilo. Možemo ja i ti lepo napraviti mesto u BL. Ja ti kažem bez imalo uvijanja.

Komentarišući navedenu prepisku, Trifunović za naš portal ističe da bi bilo apsolutno očekivano i normalno da se time pozabave nadležna tužilaštva i policijske agencije u BiH.

“Skaj je podmetnut kriminalcima kao povjerljiva i ‘neprobojna’ aplikacija, a nakon što su objelodanjeni detalji prepiski između članova klana Veljka Belivuka došlo je do njihovog hapšenja u Srbiji. Međutim, opšte je poznata stvar da se tužilaštva i pravosuđe u cjelini u BiH nalaze pod direktnim političkim uticajem, tako da ne vjerujem da će nešto po tom pitanju biti preduzeto u ovom konkretnom slučaju. Otkuda u komunikaciji lica sa potjernice aktuelni predsjednik Republike Srpske i njegov sin? To je pitanje na koje bi odgovor trebalo da daju nadležne institucije u Republici Srpskoj i BiH”, zaključuje Trifunović.

Pored starijeg i mlađeg Dodika, iz prepiske se jasno prepoznaje i pominjanje Dragana Lukača, kao tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova. Četvrti “domaći” akter prepiske je “sin Dodikovog kuma”.

Piše:Gerila.info

CATEGORIES
Share This