Opozicija napustila sjednicu: Nema uslova za rad

Opozicija napustila sjednicu: Nema uslova za rad

Poslanici SDS-a, PDP-a i Pokreta za pravdu i red napustili su sjednicu Predstavničkog doma i neće prisustvovati nastavku.

Kako je rekao poslanik SDS-a Mladen Bosić, na ovaaj čin su se odlučili zbog diskusije i atmosfere na sjednici, koja  produbljuje tenzije i stvara nove konflikte u BiH.

“Vraćaju se priče o zastavi, a danas je potpisan dokument svih političkih lidera Bošnjaka koji znači zajednički front prema imovini Republike Srpske”, rekao je Bosić.

Bosić uvjerava da je ovo gest upozorenja kako bi se ohladile glave.

“Nerazumijevanje je sve veće, nove vlasti nisu dale novi impuls. Stvaraju se političke tenzije”, dodao je Bosić.

Bosić naglašava da se raspravlja o tome čija je zastava veća na graničnim prelazima, da li treba uklanjati table, čija je imovina itd. a da životne teme ne zanimaju vlast i vladajuće poslanike.

Opozicioni poslanici su kazali da su se na ovu odluku odlučili i nakon danas potpisane izjave bošnjačkih lidera o držvnoj imovini u kojoj ističu da „država BiH i državna imovina ne mogu i ne smeju biti predmet bilo kakve političke trgovine“.

“Današnje potpisivanje stranaka sa bošnjačkim predznakom govori da idu u njima svojstvene konflikte, i da se poigravaju sa emocijama ljudi“, kazao je poslanik PDP-a Branislav Borenović, navodeći da je ovo neodgovorna, huškačka politika.

„Ovim upozoravamo da ne želimo da učestvujemo u podizanju tenzija i izazivanju novih konflikata, čemu su skloni ljudi iz vlasti“, kazao je Borenović.

Nakon poslanika SDS-a, PDP-a i Liste za pravdu i red sjednicu Predstavničkog oma napustili su i poslanici okupljeni oko SNSD-a, koji zajedno sa HDZ-om i osmorkom (strankama iz Federacije BiH, čine vlst u BiH.

Svoj izlazak su obrazložili kao znak protesta zbog izjave, koju su danas o državnoj imovini potipsali bođnjački lideri.

(BN) Foto: BN

CATEGORIES
Share This