Bošnjački lideri potpisali izjavu o imovini BiH

Bošnjački lideri potpisali izjavu o imovini BiH

Izjavu su, pored Bećirovića i Komšića, koji je u Predsedništvo BiH izabran glasovima Bošnjaka, potpisali i Bakir  Izetbegović (SDA), Nermin Nikšić (SDP), Elmedin Dino Konaković (NiP), Edin Forto (Naša stranka), Nermin Ogrešević (NES) i Semir Efendić (SBiH).

– Bošnjački i hrvatski član Predsedništva BiH, Denis Bećirović i Željko Komšić, i predsednici nekoliko parlamentarnih političkih stranaka na državnom i nivou Federacije BiH potpisali su danas zajedničku izjavu o državnoj imovini i pozvali međunarodne predstavnike da preduzmu odlučne korake kako antidejtonska i antiustavna politika organa vlasti entiteta Republike Srpske ne bi doživela eskalaciju sa, kako navode, nepredvidivim i nesagledivim posledicama.

Izjavu su, pored Bećirovića i Komšića, koji je u Predsedništvo BiH izabran glasovima Bošnjaka, potpisali i Bakir  Izetbegović (SDA), Nermin Nikšić (SDP), Elmedin Dino Konaković (NiP), Edin Forto (Naša stranka), Nermin Ogrešević (NES) i Semir Efendić (SBiH).

U izjavi, koju sarajevski mediji prenose u celosti, između ostalog, se navodi da država BiH i državna imovina ne mogu i ne smeju biti predmet bilo kakve političke trgovine.

„Samo država Bosna i Hercegovina ima isključivu nadležnost da opštim ili pojedinačnim pravnim aktima, donesenim od nadležnih organa vlasti po tačno utvrđenom postupku, ureduje sva pitanja koja su vezana za državnu imovinu. Te odluke entiteti, kao i svi drugi niži nivoi vlasti, moraju poštovati“, stoji u izjavi.

Tužilaštvo BiH i drugi nadležni organi države Bosne i Hercegovine moraju, navode, procesuirati odgovorna lica koja najavljuju da će nastaviti neustavno i nezakonito knjiženje državne imovine Bosne i Hercegovine na entitet Republike Srpske.

„lzjave pojedinih funkcionera iz entiteta Republike Srpske o tome će nezakonito knjižiti državnu imovinu Bosne i Hercegovine predstavljaju nastavak opasne politike podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma“, stoji u izjavi.

Dodaju da pretnje secesionizmom upućene od  zvaničnih predstavnika entitetskih organa vlasti Republike Srpske i pojedinih političkih stranaka koje primarno deluju na prostoru entiteta Republike Srpske i njihovo odbijanje da provode konačne i obavezujuće odluke Ustavnog suda BiH predstavljaju grube nasrtaje na Dejtonski mirovni sporazum, čime se ugrožavaju mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini, ali i celom regionu.

„Na svaku aktivnost koja predstavlja pretnju teritorijalnom integritetu, suverenitetu i međunarodnopravnom subjektivitetu Bosne i Hercegovine odgovoriće se snažno i odlučno, svim potrebnim mehanizmima i sredstvima“.

Sarajevski političari su upozorili predstavnike međunarodne zajednice, naročito zemlje svedoke Dejtonskog mirovnog sporazuma, kao i kancelariju Visokog predstavnika za BiH (OHR), da je krajnje vreme da, kako navodu, preduzmu odlučne korake kako antidejtonska i antiustavna politika organa vlasti entiteta Republike Srpske ne bi doživela eskalaciju sa nepredvidivim i nesagledivim posledicama. lzostanak odlučne reakcije predstavnika međunarodne zajednice na dosadašnje antidejtonske aktivnosti usmerene protiv suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, kontinuirano ohrabruje entitetske institucije vlasti Republike Srpske i političke snage predvođene Miloradom Dodikom da nastave sa aktivnostima usmerenim protiv države Bosne i Hercegovine.

„Pozivamo sve političke aktere u Bosni i Hercegovini da poštuju princip vladavine prava i prestanu sa generisanjem kriza. Posledice političkih kriza su odlazak mladih ljudi, izostanak stranih investicija, zaustavljanje rasta ekonomije i pad životnog standarda, što nikome u Bosni i Hercegovini neće doneti dobro“, navode.

Umesto toga, kažu, potrebno je da se svi posvetimo ispunjavanju uslova  iz Mišljenja Evropske komisije, kako bismo ubrzali naš put prema Evropskoj uniji, te provođenju Programa reformi Bosne i Hercegovine na NATO putu.

(Tanjug) Foto: Ilustracija

CATEGORIES
Share This