Ko su ljekari koje policija tereti za lažiranje dokumentacije

Ko su ljekari koje policija tereti za lažiranje dokumentacije

– U okviru akcije „Spartakus“ pripadnici MUP-a RS podnijeli su Tužilaštvu BiH izvještaj protiv banjalučkih ljekara Milana Simatovića i Velimira Škrbića, saznaju „Nezavisne novine“.

Ljekare terete za krivičnih djela, odnosno pomoć počiniocu poslije učinjenog krivičnog djela, falsifikovanje ili uništavanje službene isprave i primanje mita, a izvještaj je podnijela Uprava za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS.

„Za navedena lica postoji osnov sumnje da su u od februara 2020. godine do 30. decembra 2021. godine, izvršila navedena krivična djela vršeći službenu dužnost u jednoj Javnoj zdravstvenoj ustanovi u Banjaluci“, navedeno je u saopštenju MUP-a RS.

Kako saznajemo, doktore sumnjiče da su preko advokata Dragana Stupara  koji je ranije hapšen u ovoj akciji, pomagali Zvorničaninu Bojanu Raoniću, svjesni da se nalazi izvan BiH.

Kako je rekao naš izvor sumnja se da su ljekari organizovali medicinski prijem i hospitalizaciju za druga lica u ime Bojana Raonića, a prikupljenu dokumentaciju iskoristili u postupku podnošenja apelacije Ustavnom sudu BiH za odgađanje izvršenja kazne zatvora.

Škrbić i danas radi kao hirurg na Univerzitetkom kliničkom centru RS, dok je Simatović, koji je isto hirurg, napustio UKC, ali je u vrijeme kada ga terete radio u pomenutoj zdravstvenoj ustanovi.

Kako smo pisali u akciji  „Spartakus“ početkom februara uhpšeni su Banjalučki advokat Dragan Stupar, Bojan Đokić i Strahinja Pandurović iz Pala.

Stupar je, inače, bio Raonićev branilac u postupku koji se vodio protiv njega u BiH, te se sumnja da su u tom postupku pribavljani nezakoniti dokazi među kojima je i medicinska dokumentacija.

Raonić u Belgiji služi zatvorsku kaznu zbog organizovanog kriminala i trgovine drogom.

I protiv ovih osoba je Uprava za organizovani i teški kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske podnijela izvješaj tužilaštvu.

Tada je na području Banjaluke, Istočnog Sarajeva i Zvornika izvršeno više pretresa stambenih objekata i prevoznih sredstava.

Uprava za organizovani i teški kriminalitet MUP-a Srpske tada je Tužilaštvu BiH podnijela Izvještaj protiv ukupno deset osoba zbog izvršenih krivičnih djela organizovani kriminal, neovlašteni promet opojnih droga te pranje novca, zatim falsifikovanje isprave, pomoć izvršiocu poslije izvršenog krivičnog djela i davanje dara ili drugih oblika koristi.

Inače, u okviru te istrage su se koristili dokazi i saznanja pribavljena iz aplikacija Skaj i Anom, a grupa koja je obuhvaćena akcijom se dovodi u vezu sa Zvorničaninom Raonićem koji u Belgiji služi zatvorsku kaznu.

Nezavisne

CATEGORIES
Share This