Bosić: Neko će platiti cijenu – Dodik ili Šmit?

Bosić: Neko će platiti cijenu – Dodik ili Šmit?

Ključ rješenja trenutne krize, smatra, sada drži trojka i ona će odrediti sudbinu vlasti.

– Ovo je izborna godina, bilo je za očekivati da će se kriza otvoriti u BiH sa bilo koje strane. Sada smo na početku nečega što se može samo na dva načina završiti. Ili pobjedom Milorada Dodika ili njegovim gubitkom pozicije, kazao je nekadašnji predsjednik SDS Mladen Bosić.

On je u intervjuu Oslobođenju kazao da je zamjerio Kristijanu Šmitu što je kada su bili opšti izbori u BiH, kada je bila evidentna pljačka i otvorena krađa na izborima, u ključnom momentu kazao da su izbori regularni uz manje nepravilnosti.

On kaže da je Dodik svoju poziciju gradio kod glasačkog tijela na otvorenom antizapadnom stavu iako su ga “instalisale SAD”.

– On je doveden konsenzusom Zapada i Slobodana Miloševića. On je odredio ime. Svaka vlast u Srbiji je podržavala Dodika. I svakoj vlasti u Srbiji je, kad više nije vlast, okrenuo leđa i pričao ružno“, kazao je Bosić,

„Čini mi se da, što se tiče međunarodnih pozicija, Milorad Dodik nikad nije bio jači. Evidentno je da na njegovoj strani nisu SAD, Velika Britanija, Njemačka… Ali jesu zemlje okruženja, tj. Srbija i Hrvatska. Mislim da je Andrej Plenković tu mnogo više odigrao, jer Plenković ima i mnogo veći uticaj u međunarodnoj zajednici nego Zoran Milanović“, mišljenja je Bosić.

On smatra da je Dodik „korisni idiot hrvatskih nacionalnih interesa u BiH“.

„Njegovi najbolji prijatelji su HDZ i trojka, koja se ubi dokazujući kako je Dodik čovjek s kojim se može dogovarati, a kako su ovi iz opozicije gori od njega“, kazao je Bosić.

Ključ rješenja trenutne krize, smatra, sada drži trojka i ona će odrediti sudbinu vlasti.

– Rekao sam, zavisiće od trojke, ali će zavisiti i od stava međunarodnih političkih faktora. Moram da kažem da ne podržavam tu optužnicu protiv Dodika. To je trebalo suditi za kriminal. Jer previše je dokaza o kriminalu. U toj situaciji, gdje su na brvnu visoki predstavnik i Dodik, jedan bi trebao da pobijedi, a drugi da izgubi, je li tako? I sad je pitanje može li se desiti i ovaj put da nijedan ne izgubi i da obojica pobijede. Ja mislim da će to biti teško. Znači, neko će platiti to što će izgubiti ovu političku bitku, ili visoki predstavnik ili Milorad Dodik, poručuje Bosić.

(BN) Foto: Oslobođenje

CATEGORIES
Share This