Zašto je Stevanović kupio propalu firmu“ Farmland“?

Zašto je Stevanović kupio propalu firmu“ Farmland“?

Firma „Standard prva“ iz Bijeljine u vlasništvu advokata Miloša Stevanovića, postala je najveći povjerilac propale govedarske firme Farmland iz Nove Topole kod Gradiške. Stevanović je od Investiciono-razvojne banke Republike Srpske otkupio 27,9 miliona maraka kredita koje Farmland nije vratio. Stevanović detalje ne može otkriva zbog ugovora i bankarskih propisa ali navodi da mu je to dobar poslovni potez.

Milionske dugove propalog Farmlanda prema Investiciono-razvojnoj banci Republike Srpske, sada će da potražuje Stevanovićeva firma Standard prva iz Bijelijne. Miloš Stevanović je za BN potvrdio da je posao preuzimanja potraživanja priveden kraju, međutim, navodi da detalje ne može otkrivati.

„Čuvanje te tajne proizilazi ne samo iz našeg ugovora koji imamo sa bankom nego proizilazi iz bankarskih propisa s obzirom da je zabranjeno odavanje informacija koje se tiču takvih potraživanja“, kaže Stevanović.

Mnogi se pitaju zbog čega je Stevanović odlučio da kupi potraživanja IRB-a od Farmlanda, s obzirom da su objekti farme uništeni. Novinarka portala Kapital Bojana Ninković, koja je izvještavala o stečaju ovog preduzeća, kaže da je imovina nekadašnjeg giganta, sada gotovo da i ne postoji.

„Kako samo mogla i na licu mjesta objektima nedostaju krovovi, sve je pokradeno, razrušeno tako da generalno što se tiče toga nikakve vrijednosti nema. Oni su raspolagali sa 540 dunuma zemljišta međutim sada se vode sporovi, tako da je pitanje da li će Farmland završiti sa ikakvom imovinom na koncu tih sudskih sporova“, kaže Ninkovićeva za BN.

Zato smo advokata Stevanovića pitali: kako je firma „Standard prva“ pronašla novac jer se radi o milionskim sredstvima i da li se isplati preuzimati dugove preduzeća koje je u ovakvom stanju?

„Mi ćemo shodno ugovoru nastaviti naplatu tih potraživanja i mi to vidimo kao jedan dobar poslovni potez. 02.07)(02.33 Naša firma u okviru koje posluje i kompanija za računovodstvo i advokatski biznis ima veliki broj klijenata, banaka sa kojima radi. Kada imate dobre poslovne poteze doći do sredstava nije veliki problem kada imate siguran biznis“, kaže Stevanović.

U međuvremenu predstavnici opozicije upozoravaju da se i dalje niko ne bavi pitanjem kako je došlo do ovolikih dugova odnosno odgovornosti zvaničnika koji su u ime Republike Srpske nesebično davali novac Farmlandu iako se znalo da on ne može biti vraćen.

„Ja mislim da neće ni odgovarati dok se ne promijeni vlast. Kad se to desi imaćemo jedan čitav niz afera koje će samo jedan po jedan dan da izlaze i da dobijaju svoje sudske epiloge. Problem je što vlast čini sve da ljude koji u njihovim okvirima kradu ili lično se bogate, čini sve da ih zaštiti od bilo kakve vrste pravnog progona“, kaže poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Crnadak.

Farmland je samo IRB-u, Robnim rezervama i Poreskoj upravi Republike Srpske ostao dužan oko 50 miliona maraka. Stečaj je otvoren pretprošle godine iako firma već 7 godina ne radi.

(BN) Foto: BN

CATEGORIES
Share This