Ima posla za pravosuđe – IRB RS krije dužnike

Ima posla za pravosuđe – IRB RS krije dužnike

Investiciono razvojna banka Republike Srpske odbila je da objavi koji su to dužnici čija je 180 miliona maraka vrijedna potraživanja od njih otkupio Standard iz Bijeljine za 32 miliona KM. U skladu s tim,kako kažu, ne mogu da objave ni kolika je bila vrijednost za svaki pojedinačni ugovor.

Sve informacije o prodaji potraživanja od IRB-a tražio je šef kluba poslanika SDS-a u Parlamentu Srpske Vukota Govedarica.

Međutim, rukovodstvo IRB-a se,u odgovoru na poslaničko pitanje, pozvalo na Zakon o slobodi pristupa informacijama i utvrđivanje izuzetaka od objavljivanja informacija zbog zaštite privatnosti.

U odgovoru, između ostalog, tvrde da je dovoljno to što je javno objavljeno lice koje je otkupilo potraživanja i iznos potraživanja.

„Članom 9. Zakona, IRB RS će objaviti traženu informaciju bez obzira na izuzetak ako je to opravdano javnim interesom. U tom smislu, cijenimo da je IRB RS zadovoljio javni interes na način da je značajan dio informacija već objavljen u skladu sa članom 10. Zakona (razdvajanje informacija na dijelove) u obimu koji je bio prihvatljiv za objavu u skladu sa zakonom, a kroz objavljivanje javnog oglasa i saopštavanja identiteta izabranog kupca“, kaže se u odgovoru IRB-a.

Za Govedaricu je odbijanje IRB-a da pruži odgovor ko su ti dužnici dokaz da nije sve urađeno po zakonu.

„Opšte je poznato da je javni interes sve ono što se tiče javnog novca i građana. Samim tim nameće se pitanje, ako je zaista sve urađeno na zakonit način, zbog čega se kriju podaci o tome ko su dužnici koji su napravili dugove od 180 miliona KM“, kaže Govedarica.

On dalje naglašava da vlada ne želi da transparentnost bude jedno od njihovih načela i principa.

„U Vladi i IRB-u žele na svaki mogući način da sakriju kako je i na koji način propalo tih 180 milona KM. Ovdje je stvar jasna a to je da istražni organi i pravosuđe moraju da se bave konkretno sa ovim stvarima jer je pričinjena velika materijalna i finansijska šteta Vladi RS odnosno IRB-u“, kazao je Govedarica.

Otvara se i još jedno pitanje – na koji način je jedna računovodstvena mala firma sa jednim ili dvoje zaposlenih mogla da otkupi potraživanja u iznosu od 180 miliona KM.

S druge strane, netransparentnost postupka može aludirati na brojne scenarije i rizike gdje će korist imati pojedinci, a ne građani i privreda,smatraju ekonomisti.

Ekonomista Igor Gavran kaže da je činjenica da je akumulirana tolika količina nenaplativih potraživanja i da tako veliki iznos nije naplaćen pokazuje vrlo problematičnu politiku pozajmljivanja koje je banka imala, jer znači da nisu na pravi način provjeravali pouzdanost klijenata.

„Svi imaju opravdan razlog da sumnjaju da nešto a možda i cijeli proces nisu transpraentni da bi se prikrilo nešto što se nije trebalo činiti i ne čini se u interesu javnosti“, kazao je Gavran.

Vlada Republike Srpske je 9. novembra 2023. prihvatila ponudu bijeljinske firme „Standard računovodstvene usluge“ u vlasništvu advokata Miloša Stevanovića za otkup 180 miliona KM dospjelih potraživanja Investiciono-razvojne banke Republike Srpske za 32 miliona KM.

O čijim dugovima je riječ, kakvi su projekti u pitanju i kakve su garancije, to će javnosti očgledno ostati nepoznato.

(BN)

CATEGORIES
Share This