Šta su vlasti BiH učinile da otvore pregovore s EU?

Šta su vlasti BiH učinile da otvore pregovore s EU?

Evropska unija dala je rok Bosni i Hercegovini do marta 2024. da provede zadane reforme, kad se očekuje nova odluka o otvaranju pregovora.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen dolazi 23. januara u posjetu Bosni i Hercegovini (BiH). Von der Leyen stiže s Andrejom Plenkovićem i Markom Rutteom, premijerima Hrvatske i Holandije.

Razlog posjete Sarajevu je ohrabrenjenje bh. političara na putu BiH ka EU uoči moguće odluke o otvaranju pregovora o članstvu.

BiH je postala kandidatkinja za članstvo u Evropskoj uniji (EU) 15. decembra 2022. godine.

Dobila je listu s 14 uslova  za otvaranje pregovora.

Što su vlasti BiH radile od decembra do danas?

Evropska komisija izdala je 8. novembra 2023. preporuku za otvaranje pregovora o pristupanju s BiH „nakon što se postigne potrebna usklađenost s  kriterijima  za članstvo“.

15. decembar 2023. 

Savjet ministara BiH održao je tri redovne i dvije vanredne sjednice od 15. decembra kada je Vijeće EU  izrazilo spremnost  za otvaranje pregovora o pristupanju EU.

Parlamentarci su zasjedali tri puta.

20. decembar 2023.

Na ovoj sjednici Savjeta ministara BiH se nije našao nijedan evropski zakon.

21. decembar 2023.

Predstavnički dom državnog parlamenta usvojio je na hitnoj sjednici prijedlog zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, jedan od tzv. evropskih zakona.

Još se čeka njegovo usvajanje u drugom, Domu naroda kako bi stupio na snagu.

Poslanici su odbili prijedlog zakona o Vrhovnom sudu BiH čije je osnivanje jedan od uslova EU.

Protiv su glasali parlamentarci iz Republike Srpske.

28. decembar 2023. 

Na ovoj sjednici nije bilo nijednog „evropskog zakona“.

28. decembar 2023.

Na sjednici Savjeta ministara BiH su povučene izmjene „evropskih“ Zakona o visokom sudskom i tužilačkom savjetu i Zakona o Agenciji za pružanje usluga u vatdušnoj plovidbi Bosne i Hercegovine.

29. decembar 2023. 

Predstavnički dom PS BiH je usvojio izmjene Izbornog zakona BiH koje podrazumijevaju uvođenje novih tehnologija, ali i proširenje ovlaštenja Centralne izborne komisije (CIK) BiH.

Zakon čeka potvrdu u Domu naroda.

4. januar 2024.

Savjet ministara BiH predložio je izmjene Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) BiH, Zakona o državnoj službi u institucijama BiH i Zakona o Agenciji za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi (BHANSA).

Ovi „evropski“ zakoni su poslani u državni parlament.

Savjet ministara najavilo je da će 22. januara, dan uoči posjeta predsjednice EK Ursule von der Leyen, održati drugu redovnu sjednicu u ovoj godini. Dnevni red još nije poznat.

Zasad nema najave sjednica državnog parlamenta, piše RSE.

(BN) Foto: KLix

CATEGORIES
Share This