„Ako Dodik i Čović kupuju vrijeme, skupo će platiti“

„Ako Dodik i Čović kupuju vrijeme, skupo će platiti“

Ministar inostranih poslova BiH Elmedin Konaković rekao je sinoć da je BiH na raskrsnici. Najavio je i međunarodne sankcije ukoliko ne dođe do dogovora u BiH u vezi ispunjavanja evropskih uslova za otvaranje pregovora sa EU.

Odgovarajući na pitanje kuda ide BiH i da li lideri HDZ i SNSD-a idu na kupovinu vremena, Konaković je odgovorio: „Moguće je čak i da oni idu na kupovinu vremena, ali mogu kupiti još mjesec dana“.
Upitan je li to prekasno za ispunjavanje evropskih uslova, Konaković je gostujući na Tv fejsu rekao da nije, pogotovo za izmjene izbornog zakona BiH.
„Onda treba da uslijede izmjene izbornog zakona i radikalna akcija međunarodne zajednice prema svim tim akterima, uključujući i Milorada Dodika…Neće se govoriti o izbornom zakonu nego metlama…Dodik je procesuiran, pred sudom je, on je sebe zbog poliitke koju vodi doveo na crne liste“, kazao je Konaković.
On je naglasio da će i „platiti cijenu ako kupuju vrijeme“.
Prema njegovim riječima početkom marta biće čista politička situacija kada će, ukoliko ne bude rezultata, i EU i Amerika uprijeti prst u aktere koje će skupo koštati ali će i BiH zadržati. u ovome.
On kaže da će biti sankcija „sto posto“ i da je zbog toga dio političkog establišmenta nervozan.
„Evropa, Amerika, Eufor, Nato reagovaće tako da akteri ne mogu zamisliti šta će im se desiti“, kazao je Konaković.
On je odbacio da je u Laktašima na sastanku Trojke, HDZ i SNSD-a bilo šta potpisano, ali je bilo razgovora o ispunjavanju uslova za otvaranje pregovora BiH sa EU.
BiH ima rok da do početka maja ispuni uslove za otvaranje pregovora sa EU.
(BN)
CATEGORIES
Share This