Gacko- Priča se da investitori dolaze

Gacko- Priča se da investitori dolaze

Poslednja sednica lokalnog parlamenta, u godini u kojoj ih je bilo samo pet, počela je načelnikovom ekskluzivom- u Gacko stižu investitori.

Po svemu sudeći, radi se o srpsko-kineskom preduzeću „SolarWin“ registrovanom u Banjaluci. Zainteresovani su za izgradnju solarne fotonaponske elektrane snage 250 MW što bi, rekao je načelnik, za budžet značilo oko 1,6 miliona maraka godišnjeg prihoda od koncesije.

Sunce meni

I to nije sve, nastavio je načelnik. Ono što je još važnije je da su spremni da u Avtovcu, na mestu nekadašnje kasarne, izgrade fabriku za proizvodnju solarnih panela koja bi se prostirala na oko 5 hiljada kvadrata i predstavljala investiciju od 3,5 miliona evra. Značilo bi to otvaranje radnih mesta za mlade stručnjake kao i privlačenje novih investicija.

Ipak, iako su odbornici postavljali pitanja, on nije dao podatke o konkretnoj firmi. Za početak smo bili u nedoumici da li se radi o firmi SolarWind ili SolarWin.

Prvu nismo uspeli da pronađemo u registru firmi u BiH, ali smo drugu našli.

Prema podacima poslovnog portala Akta.ba osnovna delatnost SolarWin-a je proizvodnja električne energije. U vlasničkoj strukturi su Dragan Čigoja, Dragomir Menićani i Hui Chen koji je na poziciji direktora.

Firma je osnovana početkom januara ove godine. Preduzeće ima tri računa koji su otvoreni 22. februara. Zaposlenih nema, ali ono što je zanimljivo je da je kao prethodni vlasnik SolarWin-a upisan Veljko Vukelić.

Načelnik nije dao pojedinosti o firmi i vlasnicima, pa ne znamo da li se radi o kumu Milorada Dodika ili nekom drugom, anonimnom Vukeliću. Što se kuma Vukelića tiče, mediji su ga povezivali sa korupcijom i kriminalom, a Žurnal je prošle godine pisao da je zajedno sa Branislavom Okukom Crnim (savetnikom Milorada Dodika) na čelo NP Sutjeska doveo Aleksandra Kovača.

Crni, koji je na sebe skrenuo pažnju i pre nekoliko meseci kada ga je Momčilo Mandić optužio da je u Trebinju vadio pištolj i pretio mu na ulici, tvrdi Žurnal, ima veliki uticaj na načelnike Gacka i Foče.

Najavljujući ovaj projekat, načelnik Ognjen Milinković je rekao da solarna elektrana ima samo pozitivne efekte.

„Radi se o nekadašnjem vojnom poligonu koji nikada nije bio ni oranica ni pašnjak“, istakao je on negirajući tvrdnje da će najavljena elektrana negativno uticati na poljoprivredu u stočarstvo ovog kraja.

Ipak, odbornici nisu delili njegov entuzijazam. Moglo se čuti da bi izgradnja solarne elektrane ove snage ugrozila poljoprivredu, stočarima otežala poziciju, a nanela štetu životnoj sredini budući da bi zbog njene izgradnje u jednom delu bila posečena borova šuma. Odbornici pozicije su rekli da su potrebne investicije, ali ne po svaku cenu.

„Tražim da ova dva projekta (izgradnja solarne elektrane i fabrike za proizvodnju panela) budu neraskidivo vezani“, rekao je Saša Nikolić, odbornik SNSD-a. „Iako nerealno zvuči, nije nemoguće, ako se radi o izgradnji fabrike, to bi privuklo i druge investicije. Ali, lično, da se radi samo o elektrani, to ne bih podržao“, rekao je Nikolić.

Mislim da to stanovnici ovog kraja neće podržati“, rekao je Radoica Antunović, odbornik PDP-a i nekadašnji zamenik načelnika opštine Gacko. Upozorio je načelnika da može da očekuje bunt meštana koji je nazvao „ustanak za opstanak“.

Budžet 13,8 miliona maraka

U narednoj godini opština Gacko će raspolagati sa 13,8 miliona maraka. Od „rudarske rente“ očekuju 5,4 miliona što je za oko 300 hiljada maraka nego u 2023.

Ono što je za odbornike bilo daleko indikativnije je plan kapitalnih investicija.

Ovaj dokument pokazuje beznađe u kojem smo se našli- budžet opštine Gacko smo sveli na 150 hiljada maraka. Samo toliko možemo da rasporedimo. Sve ostalo od 12 miliona je unapred potrošeno, odnosno raspoređeno. Nama plan budžeta i ne treba jer je već sve rezervisano“, rekao je Antunović i podsetio da je prošle godine taj iznos bio 300 hiljada, pa je prognozirao da naredne godine na toj poziciji neće biti ništa.

Da je stanje takvo složio se i odbornik Šuković koji je rekao da se budžet sveo na plate, rate i grantove.

„Tako je koncipiran ima 20 godina, mi smo ga tako nasledili i nastavili, možda i jače“, ocenio je on i rekao da bi o rešenjima morali da razgovaraju predstavnici svih političkih partija budući da su svi učesvovali u stvaranju problema.

Odbornik Demosa Miloš Tepavčević je budžet nazvao sanacionim jer „nova vlast“ tri godine pokušava da popravi ono što su zatekli na kraju mandata svojih prethodnika.

U senci velikih projekata i važnih dokumenata ostaje činjenica da ova opština ima nešto više od 1700 penzionera, a 700 njih ima penziju ispod 500 maraka. Da su likvidnost Komusa, Vodovoda i Doma zdravlja na staklenim nogama, da se prodavnice zatvaraju, kao i da se iz Gacka u prošloj godini odjavilo 87 stanovnika.

Direkt portal

CATEGORIES
Share This