Veliki igrači tek treba da daju iskaze u Tužilaštvu

Veliki igrači tek treba da daju iskaze u Tužilaštvu

Tužilaštvo BiH užurbano radi na istrazi koja se odnosi na aferu “Prisluškivanje”, a zbog čega su prošle sedmice uhapšeni i pritvoreni Ranko Debevec, bivši predsjednik Suda BiH, i Osman Mehmedagić Osmica, nekadašnji direktor Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH.

Tek počelo

Ova hapšenja uzdrmala su bh. pravosuđe, ali i kompletnu državu. Međutim, uskoro će uzdrmati i mnoge druge.

Tužilaštvo dvojac sumnjiči za zloupotrebu položaja i prisluškivanje sudija Suda BiH i zaposlenih Tužilaštva tokom 2020. godine. No, istraga bi se vrlo lako mogla proširiti.

Mnogo se toga, a što su već potvrdili pojedini svjedoci koji su dali iskaze, ne poklapa s navodima Debevca i nalozima za prisluškivanje za koje je tvrdio da nije znao, niti je morao.

Da stvar bude gora, mnogi spisi su već uništeni ili ih nema, ali će Tužilaštvo, prema informacijama „Avaza“, provjere proširiti na druge sporne naloge, poput navoda o prisluškivanju pojedinih političara i novinara.

Provjeriće se svaki navod, jer prisluškivanjem pojedinih u Tužilaštvu, o čemu smo već pisali, direktno se nadzirao rad na predmetima „Respiratori“ i „Diploma“. Jedan se odnosio na Fadila Novalića, a drugi na Osmicu i njegovo visoko školsko (ne)obrazovanje.

Međutim, tek veliki igrači trebaju dati iskaze. A takvih je na desetine. Od sudija do tužilaca, ali i pojedinih zaposlenih OBA-e koji su imali svoje prste u ovim mutnim radnjama ubrzo će morati u Tužilaštvo. Pa čak i pojedinci iz „BH Telecoma“ koji su slušali upute Mehmedagića. Među njima ima i biznismena.

Dežurni mobitel

Svakako da je neizostavno ime Trifka Buhe, zamjenika Osmice u OBA-i koji je bio supotpisnik svih naloga prema Sudu. Iskaze će dati više od deset sudija Suda BiH koji su, kako stoje stvari, budući da su koristili dežurni mobitel Suda, bili prisluškivani.

Klupko se tek počelo odmotavati, a istraga je tek zagrebala po površini, jer je Debevec, kao predsjednik Suda, imao svu sudsku moć da odlučuje o mnogo toga. Pitanje je prema čijim uputama i ko su bili nalogodavci.

Šta kriju oduzeti mobiteli

Uskoro će Tužilaštvo, kako saznajemo, poslati na vještačenje pet mobitela koji su oduzeti od Osmice i Debevca. Dva od Mehmedagića i tri od Debevca. Ključno je šta će sve naći u porukama u njihovim telefonima, pogotovo u trećem, koji je Debevec pokušao sakriti i iznijeti iz SIPA-e.

(Avaz)

CATEGORIES
Share This