Dodik se ponovo okreće i približava EU zbog novca

Dodik se ponovo okreće i približava EU zbog novca

Iako su zvaničnici Republike Srpske tvrdili da će evropsko finansiranje projekata biti zamijenjeno sa novcem iz Mađarske, Turske, Rusije, sve to se pokazalo vrlo neizvjesnim. Toga je očigledno postao svjesan i Milorad Dodik, koji se vidljivo povlači i traži način da se opet približi Evropskoj uniji. Odnosno, novcu njenih fondova.

Sve je izvjesnije da se Evropa uopšte nije šalila kada je krenula sa tihim sankcijama prema Miloradu Dodiku. Toga je očigledno svjesan i sam Dodik, pa je odlučio da se vrati na prethodnu putanju, putanju Zapada.

Nakon sastanka sa Draganom Čovićem i predstavnicima Trojke, pristao je na dva nova Zakona koja se tiču Suda BiH i pranja novca. Očigledno da je Dodika savladao i strah od Izvještaja Evropske komisije o napretku BiH, koji bi trebalo da bude objavljen do kraja mjeseca.

Jer od onoga što tu bude napisano, zavisi da li će Republika Srpska, u okviru BiH, ostati ili ne pod finansijskom blokadom Evropske unije.

„Samim tim očekuje se priznavanje izvršenih reformi i Izvještaj Evropske komisije koji će biti pozitivan, a nakon toga se može pristupiti pregovorima i sredstvima iz evropskih fondova koji stoje na raspolaganju za zemlje Zapadnog Balkana“, objašnjava Tanja Topić, politički analitičar.

Sve je počelo u junu ove godine. Od ukupno 528 miliona evra bespovratnih sredstava koliko je Evropska unija dodijelila regiji, za Bosnu i Hercegovinu je bilo namijenjeno 303 miliona za četiri značajna projekta. Republike Srpske u dodjeli novca nije bilo na evropskoj finansijskoj mapi.

Odmah sljedeći mjesec, finansijski blok je udarila i Njemačka, koja je zaustavila četiri projekta u Republici Srpskoj od čak 105 miliona evra, zbog, kako su naveli, secesionističke politike Milorada Dodika.

„To je poznata politika SNSD – a. Kada SNSD želi zajedno sa svojim liderom i vođom režima u RS, da napravi korist za sebe ili svoju partiju, on i oni ne gledaju kakvu će štetu napraviti Republici Srpskoj“, kaže Vukota Govedarica, šef Kluba poslanika SDS-a u NSRS.

„Stalno građani RS i BiH ispaštaju zbog zloupotreba političara na vlasti. Mi smo u Hercegovini izgubili nekoliko projekata u oblasti energetike, jer se Njemačka povukla zbog sukoba sa vlastima u RS. Nažalost, i to je pokazatelj da su građani njihovi taoci“, poručuje Nebojša Vukanović, šef Kluba poslanika Liste za pravdu i red u NSRS.

A uskoro bi finansijama Srpske mogli da dođu glave i zvaničnici koji su na američkoj crnoj listi i pod sankcijama. To najbolje pokazuje posljednji primjer kredita od 75 miliona evra od Evropske investicione banke, od koga je trebalo da se gradi Medicinski kompleks u Banjaluci.

Hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH je upravo zbog ovog ugovora obustavljena, jer je nosilac projekta Ministarstvo zdravlja Republike Srpske na čijem je čelu Alen Šeranić koji je na američkoj crnoj listi. A međunarodni kreditori ne žele da imaju posla s osobama koje su pod sankcijama.

„Nevjerovatno je da vlast u Sarajevu koju čine SNSD, HDZ i Trojka, zaustavlja ugovor kojima sredstva, 75 miliona evra, idu ka Republici Srpskoj. Znači da to nije samo stvar njihovog dogovora, odnosno nedogovora, nego sada postoje neke klauzule koje govore o sankcijama visokim funkcionerima Republike Srpske, a to govori da će Republika Srpska imati sve više problema kada se bude zaduživala.

I sada se okreću nekim novim finansijerima, a znamo da to znači i neke nove ugovore koji vjerovatno neće biti povoljni za Republiku Srpsku“, kaže Mira Pekić, poslanik PDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Evropska unija nije formalno uvela sankcije Miloradu Dodiku ili Republici Srpskoj, iako su postojali pozivi funkcionera pojedinih zemalja članica i poslanika u Evropskom parlamentu.

Ipak, Dodik i još nekoliko zvaničnika Republike Srpske zaradili su crnu listu Sjedinjenih američkih država. Posljedice će, smatraju upućeni u aktuelna politička dešavanja, tek biti vidljive.

(BN)

CATEGORIES
Share This