Vlast obećala banku za pojedince pod sankcijama?

Vlast obećala banku za pojedince pod sankcijama?

Milorad Dodik najavio je osnivanje banke za unutrašnji platni promet za, kako je rekao, sve one koji su pod američkim sankcijama. Stručnjaci kažu – to je nonsens, ne osniva se banka preko noći.

Iako se na početku vlast smijala američkim sankcijama, čini se da sada više to nije smiješno pa se ubrzano traže rješenja. Ovaj put to bi, prema riječima Milorada Dodika, trebala biti banka Republike Srpske. Međutim, to nije za dobrobit građana nego za sve koji imaju ugašene račune zbog američkih sankcija, što uključuje i samog Dodika.

„Mi ćemo u narednih dvije ili tri sedmice riješiti pitanje banke koja će obavljati unutrašnje platne transakcije i time omogućiti pravnim i fizičkim licima da vrše platni promet, neće tu moći ništa Amerika da uradi“, kaže Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Ono što se svi pitaju jeste kako će se pronaći 15 miliona maraka,koje su planirane kao osnivački kapital banke jer taj novac bi trebala da stvori Republika Srpska. S obzirom da je to teško izvodivo, a zaduženja su u Srpskoj postala gotovo svakodnevna, možda će novac doći od Mađara ili Kineza kod kojih vlast često odlazi kad je u problemu, smatraju ekonomisti.

„Jasno da jedan takav očajnički potez će dovesti do ugrožavanja i narušavanja stabilnosti bankarskog sistema u Republici Srpskoj to je neizvjesno jer svi potezi koje ova vlast povlači vode Republiku Srpsku u sve dublju izolaciju. Ova vlast da bi spasila sebe spremna je žrtvovati sve u ovoj zemlji i sve građane pa tako i Republiku Srpsku“, smatra  Mirjana Orašanin, ekonomista (SDS).

Dodikove ideje postale su više smiješne nego izvodive jer otvaranje bankovnog računa za osobe na američkoj crnoj listi je izuzetno opasno, jer Dodik nema jasnu strategiju i svakim danom uvlači Srpsku u još veće probleme, smatraju u opoziciji.

„Svaki njegov potez stvara osjećaj da će svi građani potencijalno biti meta nekih crnih lista, da neće moći ostvariti svoja ljudska radna prava, da imaju račun da mogu da zarađuju platu da se osjećaju zabrinutim i mislim da ovo zaista postaje toliko zabrinjavajuće i ozbiljno da on apsoutno ne vlada situacijom i da svakim danom uvlači u dodatne probleme“, ističe Branislav Borenović, poslanik PDP-a u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Od početnog podsmijeha vlasti na američke sankcije, do toga da bi one mogle imati direktan uticaj i na građane Srpske, tanka je linija. Sankcije mogu ograničiti trgovinu, izazvati inflaciju, smanjiti ekonomski rast i uzrokovati nezaposlenost, što direktno pogađa, ionako loš životni standard građana.

(BN) Foto: Ilustracija

CATEGORIES
Share This