Postignut sporazum o reviziji tržišta karbona

Postignut sporazum o reviziji tržišta karbona

Pregovarači EU postigli su rano jutros dogovor o reviziji tržišta karbona u EU, što je glavno oruđe politike bloka za borbu protiv globalnog zagrijavanja, saopštilo je češko predsjedništvo EU.

„Sporazum će nam omogućiti da ispunimo klimatske ciljeve u glavnim sektorima privrede, istovremeno osiguravajući da najugroženiji građani i mikro preduzeća budu efektivno podržani u klimatskoj tranziciji“, rekao je češki ministar za životnu sredinu Marijan Jurecka. Privremeni sporazum tek treba da formalno usvoje Evropski parlament i Evropski savjet.

U pitanju je sposobnost EU da doprinese globalnim naporima u borbi protiv klimatskih promjena i ostvari svoj cilj da smanji neto emisije gasova sa efektom staklene bašte za 55 odsto do 2030. godine u poređenju sa nivoima iz 1990. godine.

Ispunjavanje tog cilja zahtijevaće reformu tržišta karbona u EU kako bi se brže smanjile emisije, što čini tako što će od oko 10.000 elektrana i fabrika zahtijevati da kupuju dozvole za karbon dioksid u slučaju zagađivanja.

(Nezavisne)

CATEGORIES
Share This