Džulijan Asanž počasni član Udruženja novinara RS

Džulijan Asanž počasni član Udruženja novinara RS

Udruženje novinara Republike Srpske je povodom Međunarodnog dana slobode medija proglasilo Džulijana Asanža počasnim članom.

Iz Udruženja ističu da proglašenje Asanža počasnim članom nije potrebno obrazlagati nikome, posebno onima koji se bave pitanjem slobode govora i misli, budući da je Asanž postao istinski mučenik za ovaj ideal u svjetskim okvirima.

„Ono što je neprihvatljivo sa stanovišta svjetske medijske scene i međunarodnog prava, jeste da ga žele utamničiti u Sjedinjenim Državama, čiji nije državljanin, kao ni državljanin Velike Britanije, koja ga je uhapsila izvukavši ga iz Ambasade Ekvadora. Tim gore, čine to zbog svih onih stvari koje su garantovane drugim amandmanom američkog Ustava, a tiču se slobode govora i štampe“, navodi Udruženje novinara Republike Srpske, prenosi Srna.

Udruženje novinara je odlučno odbilo nametnute izmjene Krivičnog zakonika BiH, koje je proglasio Valentin Incko, bivši visoki predstavnik u BiH, a pokušava sprovesti u djelo Kristijan Šmit, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika.

„Te izmjene su klasičan primjer uvođenja verbalnog delikta, sa čijim zlom je ovo društvo raskrstilo odavno i ne namjeravamo se vraćati u mrak totalitarizma i jednoumlja“, poruka je Udruženja.

Agencije

CATEGORIES
Share This