Koriste prirodne resurse, a bilježe ogromne gubitke?!

Koriste prirodne resurse, a bilježe ogromne gubitke?!

Preduzeće, čiji je cjelokupan rad zasnovan na prirodnim bogatstvima, iz godine u godinu bori se sa minusima.

Oscilacije u poslovanju najvidljivije su bile u prvoj polovini 2023. kada je ovo preduzeće bilježilo minus od preko pet miliona maraka, međutim nakon najave sječe kadra, preduzeće u novembru bilježi napredak.

Postavlja se pitanje kako je moguće da nešto što koristi prirodne resurse, može da ima tolike gubitke.

Više od polovine ukupne površine Republike Srpske pokriveno je šumama, tačnije 51,7 odsto. Od toga je preko 982 hiljada hektara šuma u svojini Srpke, govore katastarski podaci. Iz ovih podataka da se zaključiti da šume u Srpskoj ne manjka, ali ono što redovno manjka je pozitivno poslovanje.

Kako je to moguće?

„I revizija, koja je naklonjena vladajućoj strukturi, je konstatovala da Šume Srpske posluju suprotno zakonu i zakonskim propisima i upozorila ih na čitav niz nepravilnosti i dala im čaj 24 preporukeza otklanjanje tih nepravilnosti.

Te nepravilnosti koje su revizori uočili, tiču se zapošljavanja, koje je naravno neregularno, postavljanje VD direktora, javnih nabavki itd, a pogotovo onih drugih pitanja, kao što su nepoštovanje odluke o naplati šumskih drvinih sortimenata.

Šume Srpske su prodavale šumske drvne sortimente i nisu naplatile preko 17 miliona maraka, nenaplativih potraživanja“, ističe predsjednik Odbora za Reviziju Narodne skupštine Mirjana Orašanin.

Povećanje cijene rezane građe na tržištu, a nepovećavanje cijene drvnih sortimenata, dovelo je do dodatnih gubitaka, što najviše trpe radnici, kažu u sindikatu. Međutim, dodaju da ono što je najveći problem u ovom preduzeću jesu fiktivni troškovi i fantomski radnici.

„O onome što ljudi šapuću, a prepoznaju, jeste da ima veliki broj radnika koji se zovu gostujući, mi smo ih tako nazvali. Prozvali smo upravu i Nadzorni odbor prije tri godine, rezultati nisu uslišeni s naše strane, tako da nam je to jedna vrsta otpora, pošto nam prijete u nekom momentu otpuštanjem radnika, da ćemo mi upirati prstom prvo na takve, pa ćemo se onda po tom pitanju razračunavati“, kaže predsjednik Sindikata sumarstva, prerade drveta i papira Republike Srpske Vlado Pavlović.

Na ovaj zahtjev sindikata, iz ovog javnom preduzeća rečeno je da nema ni jednog takvog radnika.

Ekonomisti upozoravaju da se u javnim prezuzećima Srpske smjenuju oni koji dobro posluju, umjesto gubitaša, kao i da se u Šumama Srpske drvni sortimenti višeg kvaliteta, prodaju po cijenama nekvalitetnih sortimenata, što inspekcija treba redovno da kontroliše.

(BN)

CATEGORIES
Share This