Počinje turistička sezona, iz Srpske odlazi radna snaga

Počinje turistička sezona, iz Srpske odlazi radna snaga

Starta turistička sezona u Hrvatskoj i Crnoj Gori a radnici iz Srpske već su spakovali kofere. Zbog odliva radne snage pojedini ugostitelji zatvaraju objekte, ističu u udruženju „Horeka“. U Privrednoj komori i Vladi Srpske očekuju da će nakon povećanja plata početkom ove godine poslodavci zadražati radnike.

Sezona stiže a radnika nema. Brojni turistički kompleksi u Republici Srpskoj suočeni su s nedostatkom radne snage. Svi traže konobare, šankere i kuhare a njih nikada manje.

Željko Tatić sedmu godinu odlazi u Hrvatsku na sezonski rad. Smatra da kada ugostitelji u Srpskoj budu cijenili radnike tada će ih i zadržati.

„Nažalost imamo 50 odsto poslodavaca u sektoru turizma i ugostiteljstva koji ne zaslužuju da rade u ovom sektoru. Donekle okrivljujemo državu što im dozvoli da rade“, navodi Željko Tatić, predsjednik Udruženja radnika ugostiteljstva i turizma Republike Srpske.

Radnika u ugostiteljstvu svakako nedostaje a nakon što brojni odu na sezonski rad to će biti novi udar na ovaj ionako osiromašen sektor ocjenjuju u Udruženju poslodavaca ugostiteljstva i turizma ‘’Horeka’’.

Razočarani su i postupcima nadležnih a izlaz iz sivila, ističu,  se ne nazire.

„Manje poslovne jedinice već se zatvaraju pred sezonu jer nisu spremne da odgovore na promet koji očekuju i na kvalitet usluge koja se očekuje od njih.

Mislim da nedostatak percepcije ljudi koji su u Vladi i koji kreiraju i donose odluke je rezultirao sa svim ovim i mislim da je potrebno da što prije ustanu iz svojih fotelja i da se spuste među narod i da prestanu da se bave statistikom“, naglasio je Vladan Šurlan iz Udruženja poslodavaca ugostiteljstva i turizma ‘’Horeka’’.

Situaciju smiruju u u Privrednoj komori Srpske gdje očekuju da će ove godine biti manji broj sezonskih  odlazaka.

„Ja sam ubijeđen da kroz povećanje najniže plate, prosječne plate kroz zarade u ugostiteljstvu koje imaju naši radnici da će sigurno biti manji odliv nego što je to bilo prethodnih godina. Mislim da ne cvjetaju ruže ni u zemljama u okruženju“, rekao je Pero Ćorić, predsjednik Privredne komore Republike Srpske.

Vlada Republike Srpske već je preduzela mjere povećanjem minimalca napominju u resornom ministarstvu.

„ Takođe Vlada Republike Srpske putem ministarstva privrede i preduzetništva ima grant koji ide na sufinansiranje poreza na podignutu platu u toj godini što znači ako je neki konobar imao platu hiljadu maraka završno sa 31.12. a 1.1. je njegov poslodavac odlučio da podigne za 200 KM razliku što se tiče poreza koje poslodavac treba da plati sufinansira 70 odsto Vlada Srpske“, izjavio je ministar trgovine i turizma Republike Srpske,  Denis Šulić.

Koliko mjere Vlade Srpske daju efekte pokazuje skraćenje radnog vremena ugostiteljskih objekata i stavljanje ključeva u brave. Nisu samo radnici koji odlaze nezadovoljni svojim statusom već kompletnom situacijom i neizvjesnošću pa se zbog boljih uslova odlučuju i na sezonski rad.

(BN) Foto: BN

CATEGORIES
Share This