Kada EU kihne, BiH dobije upalu pluća

Kada EU kihne, BiH dobije upalu pluća

Ukoliko se obistine crne prognoze Evropske komisije da bi do kraja ove godine moglo doći do značajnog pada ekonomskog rasta u evrozoni i pojave recesije tokom zime, jer mjere protiv inflacije nisu dale efekta, to će se indirektno i negativno odraziti i na BiH i njen ekonomski i privredni sistem.

Upozorava na ovo ekonomista Zoran Pavlović analizirajući posljednji izvještaj briselskih stručnjaka u kojem predviđaju da će visoki računi za energiju, koji trenutno narušavaju kupovnu moć evropskih potrošača, produžiti zahuktalu inflaciju, za koju se očekuje da će i dalje rasti do kraja ove godine, a zatim pasti na 6,1 odsto tokom naredne.

– Da budem malo slikovit, kada u Evropskoj uniji kihnu ili se nakašlju, BiH odmah dobije upalu pluća. To je tako, nažalost. I neka nova negativna kretanja u evrozoni, sigurno je da ćemo osjetiti na svojoj koži, baš kao i u prethodnom periodu. Ukoliko se obistine ove prognoze i u evrozoni dođe do značajnog usporavanja privrednih aktivnosti, to će u velikoj mjeri smanjiti i obim dosadašnjih evropskih porudžbina iz BiH. Zbog toga ćemo se naći u ozbiljnom i velikom problemu. Tu, prije svega, mislim na naš “doradni” sektor, koža, tekstil, obuća i slično, pa čak i metalski. Sve što je vezano za tržište Evropske unije. Ukoliko dođe do smanjivanja ovih porudžbina, to će se lančano odraziti na obim proizvodnje, rentabilnost i zapošljavanje – istakao je Pavlović za “Glas Srpske” dodajući kako je vjerovatno jedina srećna okolnost u sadašnjim uslovima to što BiH ima značajnu robnu razmjenu sa zemljama CEFTA, odnosno zapadnog Balkana.

Na pitanje koliko su realne procjene Evropske komisije da bi se privredni rast mogao u Evropu vratiti već na proljeće, kako inflacija navodno bude postepeno popuštala svoj uticaj na ekonomiju, Pavlović kaže kako se radi o isuviše optimističnim prognozama.

– U slučaju da u nekom trenutku dođe do potpisivanja mirovnog sporazuma između Ukrajine i Rusije i okončanja ovog rata, mislim da bi trebalo najmanje od tri do šest mjeseci da se život u Evropi koliko-toliko normalizuje. Rat u Ukrajini, sankcije i pokidani lanci snabdijevanja i dalje diktiraju procese, pa i one ekonomske. Možemo vidjeti velike proteste u Francuskoj ili Njemačkoj. Stanovnici ovih zemalja ne mogu da prihvate “novi život”. Nadam se da će ovi protesti generisati i natjerati evropske zemlje i Brisel da pokrenu procese koji će voditi ka mirovnom sporazumu Moskve i Kijeva. Bez toga nema ni zauzdavanja inflacije, ni vraćanja privredne aktivnosti na neke ranije nivoe – naveo je Pavlović.

Pogrešni lijekovi

ECB je do sada tri puta podigao kamatne stope kako bi se izborio sa rastućim cijenama, ali nije bilo efekta, te se najavljuje i novo jer je inflacija krajem prošlog mjeseca dostigla nivo od 10,7 odsto. Ovom povećanju su doprinijele cijene energije za koje je Evrostat procijenio da su bile 41,9 odsto više nego u istom mjesecu prošle godine. Finansijski ekspert Đorđe Đukić nedavno je upozorio da bi ova inflacija mogla ipak postati jedan trajni fenomen, jer nije rezultat samo klasičnog udžbeničkog rasta cijena, odnosno viška tražnje nad ponudom, već i same ponude. Kako je istakao, jednom prekinuti lanci snabdijevanja i pad proizvodnje ne mogu se brzo kompenzovati.

Glas Srpske

CATEGORIES
Share This