Granica za ulazak u sistem PDV-a 100.000 KM

Granica za ulazak u sistem PDV-a 100.000 KM

Dom naroda PS BiH usvojio je danas jednoglasno u drugom čitanju izmjene Zakona o PDV-u, prema kojima će firme u PDV sistem ulaziti ako im je godišnji promet 100.000 KM. Dosadašnji „prag“ bio je 50.000 KM.

Ova izmjena Zakona o PDV-u zahtjev je privrednika, a predložili su je poslanici SDS-a u Predstavničkom domu Darko Babalj i Mladen Bosić. Oni su imali prijedlog i da rok za podnošenje prijave bude pomjeren na kraj mjeseca, odnosno da se PDV plaća posljednjeg dana u mjesecu, a ne 10. kao što je sada slučaj.

Ipak, na ove prijedloge, prije tri mjeseca je Nebojša Radmanović (SNSD) uložio amandman, koji je usvojila Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma, a kojim je brisan dio o pomjeranju roka za plaćanje poreza, te je ovakav kakav je danas i usvojen, prijedlog stigao na Dom naroda.

Delegati Želimir Nešković, Ilija Cvitanović i Zlatko Miletić danas su apelovali da se ponovo u parlamentarnu proceduru uputi prijedlog kojim bi se rok za plaćanje poreza pomjerio barem na 20. u mjesecu.

(BN) Foto: BN

CATEGORIES
Share This