Srpska garantuje za kredit dobojske bolnice

Srpska garantuje za kredit dobojske bolnice

Vlada Republike Srpske garantovaće za kredit od pet miliona maraka  Bolnice „Sveti apostol Luka“ u Doboju, saznaje CAPITAL.

Dobojska bolnica se zadužuje kod Nove banke za pomenuti iznos, a Vlada Republike Srpske kao davalac garancije bezuslovno garantuje plaćanje dospjelih i neisplaćenih obaveza prema ugovoru koji će biti zaključen između banke i ove zdravstvene ustanove.

„Namjena kreditnog zaduženja je refinansiranje postojećeg kreditnog zaduženja i izmirenja prenesenih obaveza prema dobavljačima“, istaknuto je u odluci Vlade.

Kako je navedeno period otplate kredita je deset godina bez grejs perioda, a kamatna stopa je promjenjiva, a može iznositi maksimalno do šest odsto.

Istaknuto je da je naknada za obradu kredita 0,5 odsto iznosa odobrenog kredita, jednokratno.

U slučaju dospjelog i neplaćenog anuiteta od strane dobojske bolnice prema poslovnoj banci, Republika Srpska će izvršiti plaćanja svih dospjelih i neisplaćenih obaveza iz budžeta RS.

Podsjetimo, CAPITAL je ranije pisao da se  dobojska bolnica prije pet godina zadužila takođe za pet miliona KM. Tada su se zadužili po fiksnoj kamatnoj stopi koja je mogla iznositi do šest odsto na godišnjem nivou uz grejs period od minimalno 12 mjeseci.

Taj kredit su koristili kako bi isplatili plate radnicima te izmirili dio poreskih obaveza i dugovanja prema dobavljačima.

(Capital) Foto: Bolnica Doboj

CATEGORIES
Share This