Dodik: Ovu godinu završićemo s BDP u iznosu od 19 milijardi KM

Dodik: Ovu godinu završićemo s BDP u iznosu od 19 milijardi KM

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas na Jahorini da je Srpska na kraju prošle godine zabilježila BDP u apsolutnom iznosu od 16 milijardi KM, a da će ovu godinu završiti sa 19 milijardi KM.

Dodik je tokom obraćanja na panelu “Dugoročni pravci razvoja zapadni Balkan” na “Jahorina ekonomskom forumu” rekao da je značajan rast BDP postignut upravo zahvaljujući investicijama koje su u toku, kao i poslovnim aktivnostima domaće poslovne zajednice.

– Republika Srpska je uvijek reagovala na sve izazove. Imamo stalni dijalog sa našom poslovnom zajednicom i sa sindikatom i izučavamo sve te probleme. Ono što sada vidimo jeste da naša privreda u obimu koji imamo izvozno orijentisana ima probleme, jer se smanjuju narudžbine i manje su nego prošle godine – naveo je Dodik.

On je naglasio da Srpska u tom pogledu mora pomoći privredi, kako ne bi došlo do gubitka radnih mjesta i poslovnih procesa, te da se o tome razgovara sa njima o načinima na koje bi im mogli pomoći.

– Mislim da ćemo potenciranjem novih investicija obezbijediti rast, koji je najvažniji u svemu – rekao je Dodik.

Istakao je da je ponosan na Jahorinu koja je, poslije “Beograda na vodi”, najveće gradilište na Balkanu gdje se trenutno realizuju invisticije vrednije od milijardu KM, te podsjetio da je Vlada Srpske uložila oko 250 miliona KM, kako bi riješila problem komunikacija na Olimpijskom centru.

On je rekao da “Jahorina ekonomski forum” pokazuje izdržljivost, podsjetivši da je tokom pandemije virusa korona bilo momenata kada se mislilo da je sve izgubljeno.

-Ipak, rehabilitovalo se sve i danas sam ponosan na sve ono što mi kao Republika možemo da uradimo upravo na ovaj način. Da prikupimo energiju i da motivišemo mnoge strane kompanije i ljude da dođu ovdje i da s nama učestvuju u debati o razvojnim mogućnostima – naglasio je Dodik.

Rekao je da su iskustva stranih kompanije veoma važna i da se ne mogu eliminisati, te da svako ko je dobronamjeran sa institucijama Srpske može graditi partnerske odnose.

– Onaj ko misli da ovdje može da nađe kmetove koji će raditi samo za njegove interese, male profite, a da on ostvaruje velike na račun naše patnje, taj nije dobrodošao. Partneri su dobrodošli, imaju podršku, neće biti ostavljemi ni u kakvim okolnostima. Sa svima njima razgovaramo direktno i pomažemo sve što možemo – naveo je Dodik.

Govoreći o razgovoru sa rukovodstvom kompanije “Huavej”, Dodik je naveo da je su to dobri partneri sa kojima su se dogovorili da će izučiti sve mogućnosti.

– Mislim da je ono što oni nama nude – da grade i investiraju i uvode nove tehnologije, zaista ono što nama treba. Mi nećemo propustiti prilike – rekao je Dodik.

Srna

CATEGORIES
Share This