Debevecu i Osmici više nije zabranjeno da napuste boravišta

Debevecu i Osmici više nije zabranjeno da napuste boravišta

Sud Bosne i Hercegovine donio je rješenje kojim je suspendovanom predsjedniku ove institucije Ranku Debevecu i bivšem direktoru Obavještajno–bezbjednosne agencije Osmanu Mehmedagiću, osumnjičenima za zloupotrebu položaja i druga djela, ukinuta mjera zabrane napuštanja mjesta boravišta, rečeno je iz Državnog suda za Detektor.

Iz Državnog suda pojašnjavaju da su Debevecu i Mehmedagiću na snazi ostale druge mjere zabrane koje su izrečene kada im je sredinom marta ukinut pritvor.

“Utvrđeno je da i dalje postoje okolnosti koje opravdavaju mjere zabrane putovanja, mjere obaveznog povremenog javljanja državnom organu i mjere zabrane sastajanja s određenim osobama –  rečeno je za Detektor iz Suda BiH.

Tužilaštvo je ranije za osumnjičene predložilo mjere kućnog pritvora, zabranu kontaktiranja s osumnjičenima Vasvijom Vidović i Milisavom Pijukom, te 45 svjedoka.

Debeveec i Mehmedagić uhapšeni su sredinom decembra prošle godine zbog sumnje da su zloupotrijebili položaj i krivotvorili službene isprave. Tada im je određen pritvor u kojem su proveli skoro tri mjeseca, nakon čega su im određene mjere zabrane.

Istraga u odnosu na Debevca kasnije je proširena na “primanje dara za trgovinu uticajem”, te “lažno predstavljanje“ i “kršenje Zakona o ravnopravnosti spolova”.

(Avaz)

CATEGORIES
Share This