BiH najgora u Evropi prema BDP-u po glavi stanovnika

BiH najgora u Evropi prema BDP-u po glavi stanovnika

– Bosna i Hercegovina je zajedno sa Albanijom najgora u Evropi prema bruto domaćem proizvodu po glavi stanovnika, koji je prošle godine iznosio 35 odsto od prosjeka Evropske unije

Ovo praktično znači da građani BiH imaju skoro tri puta manji BDP po glavi stanovnika od prosjeka EU.

Prema podacima Eurostata za prošlu godinu, koji su izašli prije nekoliko dana, bruto domaći proizvod (BDP) po glavi stanovnika bio je najveći u Luksemburgu i to za 139 odsto iznad prosjeka EU.

Iz Kancelarije EU zadužene za statistiku se navodi da slijedi Irska (111 odsto iznad prosjeka).

Zatim su tu zemlje koje nisu u EU, a to su Norveška, koja ima veći BDP po glavi stanovnika za 73 odsto od prosjeka Evropske unije, Švajcarska 54 odsto, te Island 34 odsto.

Nizozemska ima 30 odsto veći BDP po glavi stanovnika od prosjeka EU. Još osam zemalja ima veći BDP od prosjeka Evropske unije, a to su Danska, Austrija, Belgija, Njemačka, Švedska, Finska, Malta i Francuska.

Što se tiče regiona, nešto bolja od BiH i Albanije je Sjeverna Makedonija, koja prema ovim podacima ima 41 odsto bruto domaćeg proizvoda po glavi stanovnika od prosjeka EU. Srbija ima 46 odsto, a Crna Gora 52 odsto. Hrvatska ima 76 odsto BDP-a od prosjeka EU, dok je Slovenija najbolja od zemalja bivše Jugoslavije i ima 91 odsto, prenose Nezavisne.

(BN/Nezavisne) Foto: Nezavisne

CATEGORIES
Share This