Dom naroda PSBiH danas o Ustavnom sudu i PDV-u

Dom naroda PSBiH danas o Ustavnom sudu i PDV-u

 – Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH trebalo bi danas da nastavi sjednicu na čijem dnevnom redu je zahtjev delegata Želimira Neškovića za razmatranje Prijedloga zakona o Ustavnom sudu BiH prema hitnom postupku, najavljeno je iz parlamenta.

Sjednica Doma naroda prekinuta je 18. marta nakon što je Кlub bošnjačkih delegata napustio zasjedanje nezadovoljan što je u dnevni red uvršten ovaj prijedlog zakona.

Prema ovom prijedlogu, kako je pojasnio predlagač, Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH bi birao šest sudija, a Narodna skupština Republike Srpske tri, te da iz svakog od konstitutivnih naroda može biti izabrano najviše troje sudija.

Na dnevnom redu sjednice je i Neškovićev zahtjev za razmatranje po hitnom postpupku Prijedloga zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatu vrijednost BiH.

Njime se predviđa uvođenje nulte stope PDV-a za sve vrste hljeba, mlijeka, hranu za bebe, lijekove, stočnu hranu bez koncentrata, sjemena i sadni materijal, te učila informacione i komunikacione tehnologije za predškolsko, osnovno, srednje i visoko obrazovanje.

Prema dnevnom redu, delegati bi trebalo da se izjasne o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, čiji su predlagači poslanici Кluba SDA.

Ovaj zakonski prijedlog, koji će se pred delegatima naći u prvom čitanju, Predstavnički dom usvojio je u decembru prošle godine, prema hitnoj proceduri.

Rješenja sadržana u ovom prijedlogu, kako je navedeno u obrazloženju, tiču se i zaštite integriteta izbornog procesa i uvođenja novih tehnologija.

Na dnevnom redu Doma naroda su i izvještaji Кancelarije za reviziju institucija BiH o sprovedenoj reviziji o povjerenim javnim poslovima iz nadležnosti institucija i upravljanju voznim parkom u institucijama.

Delegati će se izjašnjavati o izvještaju o radu parlamentarnog vojnog povjerenika BiH, Odbora za žalbe građana Parlamentarne skupštine BiH i Nezavisnog odbora kao nezavisnog tijela policijske strukture BiH za 2023. godinu, te planu rada Nezavisnog odbora kao nezavisnog tijela policijske strukture BiH za ovu godinu, kao i o informaciji o godišnjem planu obuke i vježbi pripadnika i jedinica Oružanih snaga BiH u inostranstvu za ovu godinu.

Na dnevnom redu je prijedlog delegata Marine Pendeš kojim se odnosi na poziv svim nadležnim pravosudnim institucijama da preduzmu sve aktivnosti kako bi se okončale istražne radnje u cilju utvrđivanja odgovornosti počinioca atentata nad zamjenikom ministra unutrašnjih poslova u Vladi Federacije BiH Jozom Leutarom.

Dnevnim redom je predviđeno i davanje saglasnosti za ratifikaciju sporazuma o zajmu između BiH i OPEК-ovog Fonda za međunarodni razvoj za Projekat izgradnje dionice Nemila-Donja Gračanica na auto-putu koridor „Pet ce“, te sporazuma EU i BiH o učešću BiH u programu za saradnju u oblasti oporezivanja „Fiskalis“.

Sjednica je zakazana za 11.00 časova

(Srna) Foto: AA/Arhiva

CATEGORIES
Share This