Vlada Srbije i novinar TV Pink vode Porfirijev Instagram: Priznali sve, pa obrisali objavu o verifikaciji profila patrijarha

Vlada Srbije i novinar TV Pink vode Porfirijev Instagram: Priznali sve, pa obrisali objavu o verifikaciji profila patrijarha

Ljuban Kovačević, novinar Pink televizije i osoba zadužena za vođenje Instagram profila patrijarha SPC Porfirija, rekao je da su zaposleni u Vladi Srbije delegirani i zaduženi za verifikaciju profila srpskog patrijarha. To znači da se postovi ne objavljuju bez odobrenja Vlade Srbije, konkretno savetnice ministra Miloša Vučevića, Dijane Stanisavljević.

Snimak na kojem se čuje Ljuban Kovačević objavljen je na njegovom Instagram profilu, ali je kasnije obrisan sa društvenih mreža. Ipak, ostalo je zabeleženo šta je Kovačević rekao. Snimak je objavio nakon što mu je, kako sam kaže, stiglo pismo od patrijarha Porfirija da je bez njegovog „blagoslova“ izvršio verifikaciju Instagram naloga.

Poručio je da za odobrenje za objavljivanje postova, odnosno sadržaja na mreži Iks (ranije Tviter) dobija direktnu dozvolu upravo od Danice Stanisavljević iz Vlade Srbije i da se tačno zna trenutak kada je došlo do verifikacije profila.

View this post on Instagram

A post shared by Ljuban Kovacevic (@ljuuban)

 

“Vaša svetosti, primio sam vaše pismo kao i pismo gospođe Tamare Gajić Jovanović. Ona me je u svojoj kratkoj poruci, ne naročito prijatnog tona izvestila o tome kako ste vi neprijatno iznenađeni zbog činjenice da sam sarađivao sa gospođom Danicom Stanisavljević, a u vezi sa verifikicijom vašeg instragram profila. Tu informaciju sam primio naročito teško i posebno me je pogodila teza da sam nešto radio bez vašeg blagoslova, jer sam je protumačio kao svojevrsnu kritiku za posao koji sam uradio u najboljoj veri, a u interesu zaštite ugleda i integriteta SPC i institucije patrijarha srpskog“, naveo je Kovačević u svojoj poruci.

Foto:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

„Naime, gospođa Danica Stanisavljević je lice koje je delegirano od strane Vlade Srbije, zaduženo za rad i koordinaciju profilu od društveno-političkog značaja u našoj zemlji. Od gospođe Stanisavljević primam na izvršenje naloge koji su usklađeni s nacionalnim i bezbednosnim interesima Srbije. Izričita saglasnost za verifikaciju, tj. odobrenje Vlade Srbije koje dobijam od gospođe Danice, neophodan je uslov bez koga nema verifikacije ni na jednoj društvenom mreži. Posebno bih istakao trenutak u kojem je izvršena verifikacija vašeg instagram profila“, objasnio je Kovačević.

Govoreći o konkretnom trenutku kada je izvršena verifikacija profila, Kovačević je podvukao da je to bilo u trenutku kada je, kako navodi, „pogrešno protumačena izjava upućena Brankici Janković“ od strane patrijarha.

„Bilo je to vreme kada je zbog vaše pogrešno protumačene izjave, upućene gospođi Brankici Jovanović, vođena prljava medijska kampanja protiv SPC i vas lično. Nadležni državni organi su procenili da Instagram profil patrijarha srpskog treba hitno verifikovati s obzirom da se dešavaju česta obraćanja i visok broj pratilaca profila, a sve to u cilju verodostojnog i istinitog medijskog izveštavanja. Napomenuću da su tom prilikom ugašena i četiri profila sa društvene mreže Tviter, sada društvena mreža X. I to: Amfetaminolohije, ‘Profitije jedan’, ‘Profitje nula jedan’ i ‘Uprofitije’. Kako sam poruku gospođe Tamare Gajić Jovanović, da sam nešto radio bez Vašeg blagoslova, primio gotovo kao optužbu da sam radio nešto iza vaših leđa i zbog njega se duboku potresan kao vernik SPC“, poručio je Ljuban Kovačević.

Patrijarh Porfirije Foto:TANJUG/ RADULE PERIŠIĆ

Ko je žena iz Vlade Srbije zadužena za verifikaciju naloga patrijarha

Kada je reč o Danici Stanisavljević, u javnosti je dostupno malo podataka vezanih za njen rad i dosadašnju karijeru. Osim nekoliko medijskih izveštaja u kojima je posećivala manastire u pratnji ministra Vučevića kao njegova savetnica, Stanisavljević nije bila previše medijski eksponirana.

Jedan od takvih događaja bio je u julu ove godine kada su Srpska pravoslavna crkva i Eparhija osečkopoljska i baranjska dodelile Vučeviću odlikovanje.

Iz Vlade i SPC ne odgovaraju na pitanja Nove

Naš portal kontaktirao je Vladu Srbije kako bismo dobili odgovore da li je tačno da Stanisavljević odobrava objave na Instagramu, ali do objavljivanja teksta nismo dobili odgovor.

Isto smo pitali i Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC), ali odgovor je takođe izostao.

Nova.rs

CATEGORIES
Share This