„Krajiške staze kulturne baštine“: Uređuju stare gradove za turističke posjete

„Krajiške staze kulturne baštine“: Uređuju stare gradove za turističke posjete

Vlada Unsko-sanskog kantona donijela je odluku kojom će rasporediti 500.000 maraka za finansiranje projekta nazvanog „Krajiške staze kulturne baštine“, a cilj svega je uređenje starih gradova na području ovoga kantona i njihovo uvrštavanje u turističku ponudu.

Na osnovu te odluke lokalnim samoupravama biće uplaćeno po 62.000 maraka u cilju poboljšanja infrastrukture tih spomenika te unapređenja i kreiranja turističke ponude i promocije kulturnoistorijskih znamenitosti kao turističkih potencijala kantona.

Inače, treba istaći kako ovaj projekat obuhvata srednjovjekovne gradove Sokolac kod Bihaća, Ostrožac kod Cazina, stari grad Pset u Bosanskoj Krupi, Bjelaj nadomak Bosanskog Petrovca, stare gradove Bužim i Ključ, općina Ključ, Kamengrad kod Sanskog Mosta, te stari grad Podzvizd u općini Velika Kladuša.

Nosilac ovoga projekta je Ministarstvo privrede USK u saradnji s predstavnicima svih osam lokalnih zajednica na području ovoga kantona. „Naš kanton ima veliki broj kulturnoistorijskih spomenika, starih gradova i tvrđava, o kojima se do sada nije vodilo dovoljno računa. Želimo da to promijenimo, da ta mjesta uredimo i učinimo pristupačnima i pošaljemo poruku cijeloj zemlji kako se treba brinuti o kulturnoj baštini“, kazao je Mustafa Ružnić, premijer USK.

Prema riječima Samre Mehić, ministrice privrede u Vladi USK, u saradnji s gradovima i općinama u narednom periodu definisaće se prioriteti i projekti koje treba realizirati.

„Planirali smo da ovaj projekat traje u naredne tri godine i da planiramo ista ili veća sredstva u budućem periodu. Na ovaj način želimo da privučemo i potencijalne donatore, a tu prije svega mislim na međunarodne organizacije, da nam se pridruže i da zajedno djelujemo“, kazala je Mehićeva.

Prema njenim riječima, na ovaj način želi se kreirati turistička ruta koja će povezati po jedan kulturni spomenik u svakoj od osam lokalnih zajednica. Ističe kako se radi o najznačajnijem dugoročnom projektu Unskosanskog kantona u oblasti razvoja turizma.

(Nezavisne)

CATEGORIES
Share This