Vještačka inteligencija analizirala 60.000 otisaka prstiju, zaključak je podijelio javnost

Vještačka inteligencija analizirala 60.000 otisaka prstiju, zaključak je podijelio javnost

Da li misliš da je svaki otisak prsta zaista jedinstven?

To je pitanje koje je profesor uputio brucošu Gejbu Guou tokom razgovora u vrijeme pandemije kovida 19.

– Nisam znao da će taj razgovor da odredi fokus mog života u naredne tri godine – rekao je Guo za CNN.

Guo, student na Odjeljenju za kompjuterske nauke Univerziteta Kolumbija, vodio je tim istraživača koji su objavili studiju o ovoj temi u žurnalu Science Advances pod nazivom „AI (vještačka inteligencija) otkrila da nije svaki otisak prsta jedinstven“.

skeniranje otiska prsta
FOTO: GEORGI LICOVSKI/EPA

– Biometrika otisaka prstiju integralna je za digitalnu autentifikaciju i forenzičke nauke. Međutim, ona je zasnovana na nedokazanoj pretpostavci da nijedna dva otiska prstiju, bez obzira da li je riječ samo o različitim prstima iste osobe, nisu isti. U suprotnosti sa ovom pretpostavkom, mi pokazujemo sa potvrdom od 99,99 odsto da otisci prstiju sa različitih prsiju iste osobe imaju izuzetno velike sličnosti. Korišćenjem dvostrukih neuronskih mreža za izvlačenje vektora otkrili smo da postoji sličnost između svih otisaka parova prstiju iste osobe, čak i kada se u obzir uzmu modaliteti senzora. Takođe smo otkrili da dokazi o orijentaciji nabora, posebno na centru otiska, objašnjavaju ovu sličnost, dok je kod brazdi, koje se koriste kod tradicionalnih metoda, skoro nepredvidive. Naši eksperimenti sugerišu da, u nekim situacijama, ovo može pomoći forenzičarima u istrazi – navodi se u studiji.

uzimanje otisaka prstiju
FOTO: PETER ENDIG/EPA

Kako kažu naučnici, prvobitno su drugi naučnici odbili da prihvate recenziju ovog naučnog rada, dok nisu skupili previše dokaza.

AI je analizirao 60.000 otisaka u bazama američke vlade. Otkrio je da parovi imaju sličnost do 77 odsto, što ukazuje da prsti nisu baš toliko jedinstveni.

– Ovo može da pomogne forenzičarima u starim slučajevima, kada postoje otisci prsta koji ne postoji u bazi. Neće samo pomoći u hvatanju više kriminalaca, već će pomoći u oslobađanju nevinih osoba – rekao je Guo.

Kristof Šampo, profesor forenzike na Univerzitetu u Lozani, koji nije bio uključen u studiju, kaže da ovaj rad nije otkrio ništa novo.

– Argument da postoji neka sličnost između prstiju na ruci je poznata od ranih dana uzimanja otisaka i dobro je dokumentovana. Oni su otkrili nešto što je već poznato – rekao je on za CNN.

Sajmon Kol, profesor kriminologije na Univerzitetu Kalifornije u Irvinu, rekao je da je rad zanimljiv, ali da je njegova praktičnost gotovo nikakva, prenosi Telegraf.

– Nisu pogrešne pretpostavke o otiscima prstiju. Nedokazana, ali intuitivno istinita tvrdnja da nijedna dva otiska nisu ista nije opovrgnuta. Uvek se znalo da su otisci različitih osoba, kao i iste osobe, veoma slični – rekao je on.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This