Njemački ministar finansija: Nemamo novca za poljoprivrednike

Njemački ministar finansija: Nemamo novca za poljoprivrednike

 

Berlin je blokiran usljed demonstracija. Oko 10.000 poljoprivrednika se okupilo na antivladinim protestima, a centralne berlinske avenije su zakrčene kamionima i traktorima.

– Ne mogu da obećam više državne pomoći iz saveznog budžeta – rekao je Lindner okupljenima ispred Brandenburške kapije.

Protesti su posebno pojačani posle odluke vlade kancelara Olafa Šolca da ukine subvencije na dizel gorivo u poljoprivredi. Ova odluka je dio pokušaja Šolcove vlade da uravnoteži savezni budžet za 2024. godinu.

Suočena sa negativnim reakcijama, Šolcova vlada je ranije saopštila da će zadržati poreske olakšice na nova vozila u poljoproivredi i da će ukidanje subvencija za dizel gorivo produžiti za nekoliko godina.

Međutim, poljoprivrednci tvrde da to nije dovoljno.

– Poštujem svakog političara koji dođe kod nas. Ovde je ministar finansija i nema smisla da ga izviždimo – izjavio je šef Sindikata poljoprivrednika Joahim Rukvid, koji je u jednom trenutku uzeo mikrofon od Lindnera i zatražio od okupljenih da ne zvižde ministru.

Vlada je ublažila ton jer se pojavila zabrinutost da demonstracije mogu da postanu nasilne.

Ministar je rekao da je novac potreban za dugo zanemarivane škole i puteve, kao i za subvencije za energiju u industriju. Negodovanje je postalo posebno glasno kada je Lindner rekao da je vladi novac potreban za rat u Ukrajini.

– Zbog rata u Ukrajini ponovo su ugroženi mir i sloboda u Evropi. Mi moramo da ulažemo u bezbjednost – rekao je ministar.

Farmeri su mahali njemačkim zastavama i nosili transparente na kojima je pisalo: “Bez farmera nema budućnosti.”

Vladajuće stranke su podijeljene oko toga kako da reaguju na zahtjeve poljoprivrednika. Ministar poljoprivrede Cem Ozdemir iz Zelene stranke predložio je finansijske nagrade za stočare, socijaldemokratski poslanici predlažu veće cijene proizvoda, dok Lindnerove Slobodne demokrate žele da smanje administrativne troškove.

Kako je saopštila policija, nekoliko autobuskih i tramvajskih linija blokirano je zbog protesta, a ulicama Berlina patrolira oko 1.300 policajaca.

Prema anketama, poremećaji izazvani protestima naškodili su strankama okupljenim u vladajućoj koaliciji.

Rast je zabilježila samo opoziciona Alternativa za Njemačku.

Agencije

CATEGORIES
Share This