Snijeg za sada nije napravio štetu, ali bi voću i povrću mogao da presudi najavljeni mraz

Snijeg za sada nije napravio štetu, ali bi voću i povrću mogao da presudi najavljeni mraz

Drastično niže temperature, ali i snijeg, koji je prije dva dana pogodio Srpsku, na sreću, nisu napravili štetu u voćnjacima. Ipak, bolan udarac mogli bi da zadaju mrazevi prognozirani za naredne dane.

Poljoprivrednici i voćari se hvataju za glavu, jer su svjesni da su vremenske neprilike ipak nepredvidive. Ako bude mraza, kako kažu, to će se odraziti na kvalitet i prinose usjeva, povrća i voća.

Mrazevi su najpogubniji za breskve, kajsije i trešnje, dok ovakve uslove ne podnose ni pasulj, mahunarke, šećerna repa i soja. Međutim, ako bude minusa, velika šteta neće zaobići ni uzgajivače jabuka i šljiva.

Voćari

Potvrdio je to za Srpskainfo i predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske Dragoja Dojčinović.

– Stanje trenutno nije alarmantno, jedino u pojedinim predjelima Potkozarja, gdje je bilo više snijega može doći do loma grana i prevrtanja stabala. Ove niže temperature za sada voću ne smetaju – rekao je Dojčinović.

Naglasio je da hladnije vrijeme jedino smeta kruškama, jer ona voli jako visoke temperature.

– Strahujemo šta će biti u subotu i da ne dođe do mraza, jer su najavljene niske temperature. Ako do toga dođe, imali bi velike štete, jer je ovo jedna od najosjetljivijih faza za stabla i plodove – rekao je Dojčinović i dodao da bi u tom slučaju bile velike štete za jabuku.

Dragoja Dojčinović
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RINGIER

Objasnio je da dosta proizvođača ima sisteme za orošavanje, gdje se zalede plodovi, a to veoma može pomoći jabukama.

– Ti sistemi su veoma skupu i nisu dostupni svima, a opet se smatra da ne stvaraju toliki efekat koliki je ulog – rekao je on.

Šljiva je, kako kaže, zbog veoma visokih temperatura u prošlom periodu došla do određenih oštećenja, ali bilo je jako dobro iscvjetavanje.

S njim je saglasan i voćar Mirko Pjanić iz sela Cerovljani kod Gradiške, koji ističe da u tamošnjim voćnjacima za sada nemaju štete.

– Snijeg u ovom periodu neće napraviti štetu ako temperature ne padnu ispod nule. Ako padnu, onda će biti problem. Što je veći minus, to je veća šteta – rekao je on.

Kada je riječ o ostalim kulturama, kaže, kukuruz je u sjetvi i svakako mu je trebalo vlage.

– Slična situacija je i sa pšenicom. Ovo proljeće je bilo previše sušno, pa je selu dobrodošla kiša. Vidjećemo šta će se dešavati u narednom periodu. Samo da ne bude mrazeva i sve će biti dobro – rekao je Pjanić.

Riječ iz vinograda

Od mraza strahuju i u Kozarskoj Dubici.

– Vinova loza još nije u opasnosti, osim ako ne bude mraz, koji je predviđen u petak na subotu. Na to ćemo se pripremiti i braniti tako što ćemo paliti slamu i stvarati dim – rekao je vlasnik tamošnje vinarije “Podrum Panić” Predrag Panić.

kombo lijepog vrmena i snijega u vinogradu
FOTO: PODRUM_PANIC/INSTAGRAM/SCREENSHOT

Povrtari

Predsjednik Udruženja povrtara RS Darko Ilić kaže da je rano pričati o bilo kakvim negativnim posljedicama, jer jer snijeg pao prije svega dva dana.

– Bilo bi dobro da nas mimoiđe mraz, jer je dosta povrća poniklo, a prije svega krompir – rekao je Ilić.

Naglasio je da će se u narednom periodu raditi dodatne zaštite.

– Kada je riječ o krompiru, već smo pristupili navodnjavanju, jer smo imali duži sušni period od 15 dana i ova vlaga je sada dobrodošla – rekao je on.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This