Zagonetna istorija Srba: Aleksandar Veliki

Zagonetna istorija Srba: Aleksandar Veliki

Treći veliki srpski osvajač svijeta o kome piše Deretić, Aleksandar Veliki, bio je „Zmijski sin”, koji je u Egiptu osnovao grad Aleksandriju, poznat kao Grad Zmijskoga sina.

Aleksandar Veliki je rođen 356. godine prije nove ere u grčkoj Makedoniji, u velikoj mjeri naseljeno srpskim stanovništvom. Naslijedio je oca Filipa Drugog sa samo 20 godina.

Bio je rođeni vojskovođa, možda jedan od najboljih u cjelokupnoj istoriji, jer kao osvajač sa svojom vojskom nikada nije izgubio nijednu bitku. Protutnjao je sa svojom vojskom kroz sjevernu Afriku i udario na veliko Persijsko Ahemenidsko carstvo. Kada je porazio Darija Drugog i indijskog kralja Porusa osvojio je teritorije koje su se prostirale od Jadranskog mora do reke Ind. Umro je u Vavilonu u 33 godini.

Istoričari autohtonističke škole smatraju ga za najvećeg srpskog vladara svih vremena. Za vrijeme njegove vladavine do teritorije Balkana stigli su hiperborejski i lemurijanski mitovi, prvi iz persijskih izvora, drugi iz indijskih.

Ne treba zaboraviti da je njegov učitelj bio Aristotel, jedan od najobrazovanijih ljudi Antike, koji je svojim pričama mogao da zainteresuje mladog Aleksandra za mitologiju ne samo Grčke, već i Bliskog, te Dalekog istoka.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This