On je najbogatiji čovjek u RS: Evo šta sve posjeduje

On je najbogatiji čovjek u RS: Evo šta sve posjeduje

Kada se govori o najbogatijim ljudima u Bosni i Hercegovini, onda se na tu listu svakako mora uvrstiti ime Mladen Milanović zvani Kaja.

Njegove kompanije dobro su poslovale i prošle godine pa je zadržao status najbogatijeg čovjeka u Republici Srpskoj.

Osim toga, nastavio je s investicijama i akvizicijama u BiH, a uspješno razvija poslove i u Sloveniji, piše BiznisInfo.ba.

Njegove kompanije se bave čitavim nizom poslova. BiznisInfo.ba je ranije istraživao šta sve posjeduje Milanović. Ono do čega smu došli je impresivno. Sada istražuju i kako su njegove kompanije poslovale u prošloj godini.

Naime, posjeduje veliki broj kompanija, najveću banku u RS, te gradi stambeno-poslovne komplekse na najprestižnijim lokacijama u Banjaluci. Najpoznatiji je kao vlasnik firme “MG Mind”, koja se bavi trgovinom bijelom tehnikom te brojnim drugim djelatnostima.

Priča je počela 1998. godine kada je osnovano trgovinsko društvo za prodaju robe, prije svega bijele tehnike, na veliko i malo. Uskoro se razvila mreža sa prodajnim mjestima u mnogim gradovima. Kasnije “MG Mind” širi poslovanje na poslove niskogradnje, visokogradnje i promet nekretnina.

Prema podacima BiznisInfo.ba, “MG Mind” je 2023. godine imao prihode od oko 90 miliona KM, što je skoro 3 miliona manje nego godinu ranije, i neto dobit od skoro 24 miliona maraka, takođe skoro 3 miliona manje nego godinu ranije.

Milanović je prethodnih godina postao vlasnik Nove banke, najveće banke u Srpskoj i jedne od najvećih u BiH. Osim toga, njegova Nova banka je preuzela i Sberbanku u Republici Srpskoj.

Nova banka lani je ostvarila veliki rast i imala je neto dobit od 55,5 miliona KM, za razliku od 41 milion KM godinu ranije. Prihodi od kamata i slični prihodi po efektivnoj kamatnoj stopi, koje je Nova banka prikupila u 2023. godini, premašili su 100 miliona maraka, što je povećanje za čak 20 miliona u odnosu na godinu ranije.

Milanović je vlasnik firme za gradnju puteva i autoputeva “Mrkonjić putevi” kojoj je lani prepolovljena dobit sa oko deset na oko 5 miliona KM a prihodi smanjeni sa oko 31 milion KM na oko 23 miliona maraka.

U njegovom vlasništvu je banjalučka Tržnica, jedna od najstarijih kompanija u Republici Srpskoj. Jedan od najpoznatijih simbola grada na Vrbasu, banjalučka Tržnica prostire se na preko 72.000 kvadrata prostora. Prošle godine je povećala prihode u odnosu na 2022. sa 15,8 miliona na oko 17 miliona maraka, a dvije godine zaredom ima dobit preko 3 miliona maraka.

Preko Tržnica, Milanović je većinski vlasnik firme “Čistoća” Banjaluka. Osnovna djelatnost preduzeća “Čistoća”, osnovanog davne 1955. godine, je sakupljanje, odvoz i odlaganje svih vrsta gradskog otpada i održavanje higijene javnih površina. Ovo preduzeće je u 2023. podiglo prihode za oko 3 miliona na oko 16 miliona KM, a dobit koja je bila tek 89 hiljada skočila je na skoro milion maraka.

MG Mind je ranije u maju preuzeo udio od 18,6 posto dionica jedne od najpoznatijih komapnija u BiH – Boksit Milići.

Gradnja kompleksa na najprestižnijim lokacijama

U vlasništvu ovog preduzetnika je kompanija “Gradnja plus” koja trenutno gradi “Naselje Park” u Banjaluci. U pitanju je moderan stambeno poslovni kompleks smješten na jednoj od najatraktivnijih lokacija u Banjaluci pored Parka “Mladena Stojanovića”. Naselje se sastoji od četiri lamele sa 550 stanova i 600 parking i garažnih mjesta. Ova firma već dvije godine zaredom ima prihode po preko 14 miliona maraka godišnje, ali je dobit lani skoro udvostručena na 4,6 miliona KM.

Njegova je i firma “City Mall” Banjaluka, koja  je krenula u gradnju stambeno-poslovnog kompleksa “Palata” sa pet lamela u strogom centru Banjaluke. Planirana investicija dostiže vrijednost preko 120 miliona. Ova firma lani je skoro udvostručila prihode sa oko 4,7 na oko 8,7 miliona KM.

Preko Tržnice ima i vlasništvo u firmi PSC Tam za iznajmljivanje hala i magacina. Ova kompanija je u 2023. imala prihode od oko 1,2 miliona KM i dobit od 639 hiljada maraka, slično kao i godinu ranije.

U sklopu njegovog poslovnog carstva je i firma “Atom Mind” Beograd. Osnovna djelatnost preduzeća “Atom Mind” je trgovina na veliko i malo RTV i drugim električnim aparatima sa sjedištem u Beogradu.

Dio poslovne imperije je i firma KPL – jedna od vodećih kompanija u Sloveniji za održavanje puteva.

“MG Mind” je vlasnik i Robne kuća Patrija u centru Prijedora, najveće u tom gradu. Milanović je vlasnik i većeg broja nekretnina u Gospodskoj ulici u centru Banjaluke.

“MG Mind” je većinski dioničar firme “Šumaprodukt” Trebinje, ima udio od oko 30 posto dionica u firmi “Bosna trgovina” a.d. Banjaluka, kao i manje udjele u firmama “Park Prnjavor” i “Park Mrkonjić Grad“.

Ovo vjerovatno nije sve što Milanović posjeduje, ali dogovljno govori o njegovom bogatstvu i moći, te investicijskom potencijalu.

Veliki projekt u Sloveniji

Oko Nove godine je objavljeno da je kompanija MG Mind preuzela nedovršeni poslovni dio velikog sportsko-poslovnog kompleksa Stožice u Ljubljani.

Nedovršeni kompleks je privatni dio projekta izgradnje centra čiji su centralni dijelovi najveća dvorana i stadion u državi, koji su u vlasništvu opštine Ljubljana. MG Mind je ovaj veliki projekt, najveći te vrste u Sloveniji, preuzeo od tamošnjeg poznatog preduzetnika Izeta Rastodera.

Nedovršena poslovna zgrada ima čak 200.000 kvadratnih metara. Od ukupne površine 103.000 kvadrata je predviđeno za izgradnju 200 do 250 trgovina, a ostalo su parkirališni i uslužni sadržaji. Investitor navodno ima ozbiljne planove s ovom lokacijom.

Nezavisne

CATEGORIES
Share This