„Pravda za djecu žrtve seksualnog nasilja“ U Bijeljini protest, 70 organizacija i aktivistkinja iz cijele BiH traži odgovornost sudija u slučaju trenera optuženog za pedofiliju

„Pravda za djecu žrtve seksualnog nasilja“ U Bijeljini protest, 70 organizacija i aktivistkinja iz cijele BiH traži odgovornost sudija u slučaju trenera optuženog za pedofiliju

Zbog odugovlačenja suđenja Milenku Tomiću, optuženom za seksualno zlostavljanje 14-ogodišnje djevojčice kojoj je bio trener, u ponedjeljak će se na gradskom trgu u Bijeljini, ispred zgrade Okružnog suda, održati protesti.

Kako je za Srpskainfo potvrdila Radmila Žigić, izvršna direktorka Fondacije “Lara”, protest počinje u 10 sati i organizuje se pod sloganom “Pravda za djecu žrtve seksualnog nasilja“.

– Okupićemo se uoči nastavka suđenja Tomiću, koje se zbog čestih prekida i odugovlačenja pretvorilo u farsu. Ukoliko se s takvom praksom nastavi i u ponedjeljak, optuženi će, po sili zakona, 1. februara izaći iz pritvora, jer za 2 godine od podizanja optužnice nije donesena prvostepena presuda – kaže Žigićeva.

Izrugivanje pravdi

Ona podsjeća da je jedan svjedok odbrane 3 mjeseca izbjegavao da se pojavi na sudu i da se u ponedjeljak očekuje njegov dolazak, ali da je u međuvremenu Tošićev advokat podnio zahtjev za izuzeće dvoje sudija!

– Sve je to sračunato na odugovlačenje postupka, ali teoretski još postoji mogućnost da se presuda izrekne do kraja januara i da se na taj način spriječi dalje izrugivanje pravdi i dodatno viktimiziranje djevojčice, žrtve nasilnika – kaže Žigićeva.

Protest su podržale brojne organizacije civilnog društva, a javni apel je, na inicijativu Fondacije “Lara”, potpisalo 70 NVO i pojedinaca, uglavnom novinarki i aktivistkinja iz cijele BiH.

– Iskoristite zakon da se obezbijedi pravda za zlostavljanu djevojčicu, a ne sloboda za seksualnog prestupnika – poručili su potpisnici apela, uz zahtjev da se iskoriste sve zakonske mogućnosti kako bi se suđenje Tomiću što prije okončalo.

Odgovornost sudija

Odugovlačenje suđenja je, podsjećaju potpisnici, protivno zakonima RS i međunarodnim konvencijama za zaštitu prava djece.

U apelu se zahtijeva da Visoki sudski i tužilački savjet BiH, po hitnom postupku, preispita disciplinsku odgovornost članova sudskog vijeća u ovom predmetu, jer su dozvolili da suđenje neopravdano dugo traje, udovoljavajući svim zahtjevima odbrane optuženog.

Potpisnici traže i uspostavljanje specijalizovanih usluga podrške za žrtve seksualnog nasilja, što je obaveza koju je BiH preuzela ratifikacijom Istanbulske konvencije.

Podsjećamo, odugovlačenje suđenja treneru pedofilu Milenku Tomiću izazvalo je oštre reakcije stručnjaka, koji su upozorili da je to flagrantno kršenje prava djeteta žrtve.

Tomić je, kao bokserski trener, zloupotrijebio povjerenje 14-ogodišnje djevojčice, koju je trenirao, i njenih roditelja, pa je djevojčicu seksualno zlostavljao u avgustu i septembru 2021. godine.

Od tada traje bitka djevojčice i njenih roditelja za pravdu.

Ukoliko do kraja mjeseca ne bude izrečena prvostepena presuda, Tomić će 1. februara izaći iz pritvora.

Agencije

CATEGORIES
Share This