Prodaju meso iz epruvete: Može li vještački odrezak zamijeniti srpsko pečenje

Prodaju meso iz epruvete: Može li vještački odrezak zamijeniti srpsko pečenje

Izrael je postao prva zemlja koja je odobrila prodaju laboratorijski uzgojenog goveđeg mesa.

To znači da je moguće kupiti odrezak od ćelija govečeta, a ne cijele životinje.

U okviru pilot programa proučavanja alternativnih jestivih proteina, koje se sprovodi u Odjeljenju za upravljanje rizicima od hrane, ministarstvo zdravlja Izraela po prvi put u svijetu je odobrilo novi prehrambeni proizvod koji uključuje kultivisane ćelije goveda, poznat i kao – vještačko (kultivisano) meso.

– Sada, šnicla na vašem tanjiru može da se nađe a da za to ne plati glavom nijedna životinja. To više nije daleka budućnost, već sadašnjost. Inovacija koju sprovodi izraelska kompanija među prvima u svijetu zapravo može potpuno da promijeni način na koji koristimo prirodne resurse – vještački uzgojeno meso koje je zdravija, a podjednako ukusna opcija – kaže Joav Reisler iz kompanije Aleph Farms.

Njegova kompanija radi na vještačkom mesu, a kako ne postoji poseban izraz na srpskom jeziku, još se naziva kultivisano meso. Na engleskom se koriste dva termina, “cultured meat” i “clean meat”, piše Blic.

Klasično meso sadrži mnogo različitih materija, tako da je to jedna od prednosti kultivisanog mesa, jer je na neki način zdravije, pošto se dobija u kontrolisanim uslovima. Zapravo, radi se na pravljenju tkiva u laboratoriji. Počinje se od ćelije, uzimanjem biopsijom, pa se nastavlja uzorkovanjem mišićne ćelije uzete od krave.

Životinja preživi, nema klanica, i onda se te ćelije dalje umnožavaju uz pomoć medijuma u laboratoriji.

Kada se uzme mišićna ćelija, ona se umnožava u medijumu i tako se pravi goveđe meso. Neke ranije studije su ovaj proces poredili sa procesom proizvodnje piva.

– Naš prvi komad mesa biće bogat proteinima i sadržaće malo masti, a biće hranjiv slično kao i konvencionalni biftek – tvrdi Reisler.

Za razliku od 15-30 mjeseci koliko je potrebno da se stoka dovede do idealnog uzrasta za klanje (nakon čega se pojede samo 30-35% krave), ćelije krava se, navodi on, mogu uzgajati direktno u visokokvalitetne namirnice za samo nekoliko minuta i sa nevjerovatnom preciznošću.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This