U očajničkoj potrazi za radnicima: Njemački parlament podržao ublažavanje pravila za sticanje državljanstva

U očajničkoj potrazi za radnicima: Njemački parlament podržao ublažavanje pravila za sticanje državljanstva

Donji dom njemačkog parlamenta Bundestag usvojio je zakon kojim se ublažavaju pravila za sticanje državljanstva i ukidaju ograničenja za posjedovanje dvojnog državljanstva.

Vlada tvrdi da će plan ojačati integraciju imigranata i pomoći privlačenju kvalifikovanih radnika.

– Moramo držati korak u trci za privlačenje kvalifikovane radne snage. To znači da moramo dati ponudu kvalifikovanim ljudima iz cijelog svijeta, baš kao što to rade SAD i Kanada. Njemačko državljanstvo je očigledno dio toga – rekla je ministar unutrašnjih poslova Nensi Fezer uoči glasanja.

Ana Berbok i Nensi Fezer
FOTO: CLEMENS BILAN/EPA

Za plan koji je iznijela vladajuća socijalno-liberalna koalicija lijevog centra Olafa Šolca su glasala 382 zastupnika, dok su protiv bila 234. Dvadeset i tri zastupnika bila su suzdržana.

Kraći rokovi

Opozicioni konzervativni demohrišćani i Hrišćansko-socijalna unija, koji se protive novim pravilima, traže promjene koje će “sačuvati vrijednost njemačkog državljanstva”. Oni traže čvršći stav prema imigraciji u nastojanju da zaustave uspon krajnje desničarske stranke Alternativa za Njemačku (AfD), koja je doživjela porast u anketama.

Zakonom se period legalnog boravka potrebnog za sticanje njemačkog državljanstva smanjuje s 8 na 5 godina. U slučajevima kada su podnosioci zahtjeva “izuzetno dobro integrisani”, naturalizacija bi bila moguća nakon 3 godine.

Djeca rođena u Njemačkoj automatski bi postala državljani ako jedan roditelj ima legalno prebivalište 5 godina, u odnosu na sadašnjih 8 godina.

Među uslovima za sticanje njemačkog državljanstva, osoba takođe mora izdržavati sebe i svoje izdržavane osobe bez primanja socijalne pomoći. Od toga će biti izuzeti radnička generacija, odnosno turski radnici koji su u Njemačku došli šezdesetih godina prošlog vijeka, stranci koji su u posljednje dvije godine radili s punim radnim vremenom 20 mjeseci i strani supružnici zaposlenih radnika.

Dvojno državljanstvo

Takođe će biti ukinuta ograničenja za posjedovanje dvojnog državljanstva. Dvojno državljanstvo je obično dozvoljeno samo za državljane drugih zemalja EU ili Švajcarske, iako je dozvoljeno i za druge imigrante u određenim izuzetnim slučajevima. Popuštanje pravila bi omogućilo direktan pristup dvojnom državljanstvu bez obzira odakle podnosilac zahtjeva dolazi.

Vlada navodi da 14 odsto stanovništva, odnosno više od 12 miliona, nema njemačko državljanstvo i da oko 5,3 miliona njih živi u Njemačkoj najmanje deceniju. Navodi se da je stopa naturalizacije u Njemačkoj znatno ispod prosjeka EU.

Postojeći zakon nalaže da budući građani budu posvećeni “slobodnom demokratskom temeljnom poretku”, a nova verzija precizira da su antisemitski i rasistički akti nespojljivi s tim.

Revizija zakona o državljanstvu jedna je od niza društvenih reformi koje je vladajuća trostranačka koalicija pristala provesti kada je stupila na dužnost krajem 2021.

Posljednjih mjeseci, vlada Olafa Šolca, čija je popularnost znatno opala kao rezultat upornih sukoba, ekonomske slabosti i nedavne domaće budžetske krize koja je rezultirala smanjenjem potrošnje i subvencija, takođe je nastojala ublažiti migraciju tražilaca azila.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This