Hakeri napali IZIS: Otežan prijem pacijenata u Srpskoj

Hakeri napali IZIS: Otežan prijem pacijenata u Srpskoj

Integrisani zdravstveni informacioni sistem IZIS napadnut je od strane hakera, te je trenutno onemogućen rad u njemu, saopšteno je kasno sinoć iz Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

Stručne službe FZO RS zajedno sa partnerima koji sprovode IZIS u praksi cijeli dan rade na otklanjanju ovog problema, a o hakerskom napadu obaviješteno je i Ministarstvo unutrašnjih poslova, tačnije Uprava kriminalističke policije, Jedinica za visokotehnološki kriminalitet. Ne znamo šta je cilj ovog napada, ali naše stručne službe čine sve da sistem ponovo počne da radi- naveli su iz Fonda.

Oni su pojasnili da, kada je riječ o prijemu pacijenata, bez obzira što IZIS trenutno ne radi, zdravstvene ustanove u slučaju potrebe mogu da primaju pacijente u skladu sa instrukcijama koje su još ranije poslali zdravstvenim ustanovama u slučaju poteškoća sa IZIS-om.

Dakle, pacijenti se mogu primati i zdravstvene ustanove u papirnom obliku mogu da pišu recepte, uputnice i slično.

– Iako smo od 1. januara najavili upotrebu elektronskih zdravstvenih  kartica, dok se u potpunosti ne vrati sistem, zdravstvene ustanove mogu da primaju pacijente i bez elektronske kartice i da koriste podatke iz našeg Poslovnog informacionog sistema- naveli su iz Fonda

Iako nam nisu jasne namjere ovog napada i to baš za vrijeme praznika, naše službe čim osposobe IZIS, javnost ćemo pravovremeno informisati.

Molimo građane i zdravstvene ustanove za razumijevanje, jer je riječ o podmuklom narušavanju sistema i ne znamo kome je to u interesu”, poručili sui z FZO RS.

Podsjećamo da je u skladu sa odlukom Fonda zdravstvenog osiguranja, od danas u Republici Srpskoj trebalo da bude obavezna primjena elektronske zdravstvene kartice, o čemu više možete da pročitate u posebnom tekstu:

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This