Početna plata im 5.200 KM: Spavači u Domu naroda BiH, Špirić i Kovačević nisu postavili nijedno pitanje

Početna plata im 5.200 KM: Spavači u Domu naroda BiH, Špirić i Kovačević nisu postavili nijedno pitanje

Delegati u Domu Naroda Parlamentarne skupštine BiH nisu se proslavili po nekoj aktivnosti na sjednicama u prvoj godini mandata.

Za razliku od Predstavničkog doma, gdje nerijetko sjednice traju po šest i više časova, na Domu naroda se tačke dnevnog reda rješavaju po kratkom postupku.

Na sjednicama ovog doma, koju broji 15 delegata, u prvoj godini mandata, a prije sjednice koja je održana u četvrtak, je postavljeno svega 46 poslaničkih pitanja za različite državne institucije, što je 3,06 pitanja po delegatu. Primjera radi, na sjednicama Predstavničkog doma je postavljeno 278 poslaničkih pitanja, što je 6,61 pitanje po poslaniku ili više nego duplo.

Skoro 150 odsto manje

Niti jedno poslaničko pitanje nisu postavili Nikola Špirić (SNSD) i Radovan Kovačević (SNSD), dok su ih najviše postavili Zlatko Miletić (Za nove generacije), Džemal Smajić (SBiH) i Ilija Cvitanović (HDZ 1990). Miletić je postavio 10 pitanja, Smajić osam, a Cvitanović šest.

Što se tiče delegatskih inicijativa situacija je još gora, pa ih je u prvoj godini pokrenuto svega šest ili 0,4 inicijativa po delegatu. Na sjednicama Predstavničkog doma, primjera radi, pokrenuta je 41 inicijativa, što je 0,97 inicijativa po poslaniku ili skoro 150 odsto o više.

Čak je 11 delegata nije pokrenulo niti jednu delegatsku inicijativu u prvoj godini mandata, a to su: Dragan Čović (HDZ BiH), Dženan Đonlagić (DF), Marina Pendeš (HDZ BiH), Nikola Špirić (SNSD), Radovan Kovačević (SNSD), Safet Softić (SDA), Snježana Novaković Bursać (SNSD), Sredoje Nović (SNSD), Šefik Džaferović (SDA), Zdenko Ćosić (HDZ BiH) i Želimir Nešković (SDS).

Visoke plate

Tri inicijative pokrenuo je Kemal Ademović (NiP), a po jednu Džemal Smajić, Ilija Cvitanović i Zlatko Miletić.

Ovaj nerad je skupo koštao i građane. Nakon što je u martu usvojen prijedlog prema kojem je podignuta osnovica za parlamentarce, njihova osnovna plaća iznosi oko 5.200 KM. Osim toga, oni imaju pravo i na paušale koji iznose oko 700 KM, ali i na topli obrok, putne troškove, troškove za odvojeni život, regres za godišnji odmor te naknadu za rad u komisijama, piše Avaz.

Avaz

CATEGORIES
Share This