Crni dani za Bosanski Petrovac: Zatvorena još jedna firma, 15 radnika ostalo bez posla, nisu dobili ni januarsku platu

Crni dani za Bosanski Petrovac: Zatvorena još jedna firma, 15 radnika ostalo bez posla, nisu dobili ni januarsku platu

Nakon zatvaranja jedine banke u gradu, a potom i pogona firme „Alma Ras“, u Bosanskom Petrovcu je zatvorena još jedna fabrika.

Firma “Candela”, koja se bavila proizvodnjom peleta, stavla je ključ u bravu.

Bez posla je tako ostalo još 15 radnika, mahom muškaraca.

– Do posljednjeg dana nismo znali šta nas čeka. Sve smo se nadali da do toga neće doći, radili smo udarnički, jedan je radnik obavljao po dva tri posla, ali ni to nije bilo dovoljno – kaže za Srpskainfo jedan otpušteni radnik.

Kaže da sada ne zna kud će i šta će, jer u Petrovcu posla nema. Radnike koji rade na pilanama gazde zimi šalju kući, pa oni onda isčekuju da li će ih na proljeće opet pozvati, navodi naš sagovornik.

– Skoro 60 posto stanovnika Petrovca su penzioneri, većina životari od minimalnih penzija, ali njima je još dobro. Šta ćemo mi koji nismo uspjeli da zaradimo penziju, a za inostranstvo smo prestari – kaže ovaj Petrovčanin.

Bivši radnici se žale da im još nije isplaćena januarska plata, ali da nemaju kome da se žale, jer inspekcija, kako navode “ne radi svoj posao”.

I dok se radnička klasa bori za kakav takav posao, s malo nade da će ga naći, mještane okolnih sela je zadesila druga nevolja.

Nedavno je izbio požar, koji je zahvatio livade i pašnjake u nekoliko petrovačkih sela, pa mještani sada strahuju da će zbog toga ostati bez vode i bez ispaše za svoju stoku.

Petrovčani kažu da lokalna vlast šalje u javnost slika kako je sve idealno, iako je u stvarnom životu većina stanovnika dovedena do prosjačkog štapa.

– Dobro je samo ovima što su bliski vlasti. Eno, opština je prepuna, sjede jedni drugima na glavi, pitam se samo šta rade – kaže ogorčeno jedan Petrovčanin.

U Bosanskom Petrovcu je od korona krize zatvoreno nekoliko fabrika i pogona, te jedina knjižara i jedina ekspozitura banke u ovom gradu.

Bez posla je ostalo oko 80 mještana, što je za ovaj mali grad veliki broj.

U ovoj opštini je 2013. godine popisano oko 7.200 stanovnika, a danas u Bosanskom Petrovcu i okolnim selima živi manje od 3.000, mahom starijih mještana.

Pred rat ih je bilo više od 15.000, a po popisu iz 1971. godine u opštini Bosanski Petrovac živjelo čak 18.600 stanovnika.

Agencije

CATEGORIES
Share This